İspanya, Puigdemont’un Adaylığını Yargıya Taşıyacak

İspanya Başsavcılığı, Charles Puigdemont’un Danimarka’ya gitmesi halinde, hakkında tutuklama ve iade kararı çıkarılacağını belirtti. Yapılan yazılı açıklamada, “Parlamento dokunulmazlığı ayrıcalığının, dokunulmazlık sahibi olarak yorumlanması kabul edilemez.”

“Dokunulmazlık güvencesi, mahkeme kararı çerçevesinde Puigdemont’u tutuklamayacağımız anlamına gelmez.”

Yüksek Mahkeme, Belçika’ya kaçan Puigdemont ve dört eski bakan hakkındaki “tutuklama ve iade” kararını geri çekmişti.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, eski Katalan Başkanı Carles Puigdemont’un görevine devam etmesini engellemek için Anayasa Mahkemesine başvurmayı planladıklarını açıkladı.

Katalonya Parlamentosu Başkanı Roger Torrent, görevden alınan ve  İspanya’ya dönmesi durumunda tutuklanacak Puigdemont’u, özerk yönetim başkanlığı  için tekrardan aday göstermişti.

Puigdemont, Belçika’da gazetecilere verdiği demeçte, “Vatandaşların istediği şeyleri yapmaya çalışacağız.” dedi. Puigdemont, Katalan Parlamentosu Sözcüsü Roger Torrent ile yaptığı görüşme sonrasında basına yaptığı konuşmada, Katalan cumhurbaşkanlığı için yapılan güven oylamasının 30 Ocak’ta yapılacak genel kurulda gerçekleşeceğini söyledi.

İspanya Başbakan Yardımcısı Soraya Saenz de Santamaria, “Bu ciddi suçlardan dolayı ulusal topraklarda aranan bir kişi, Katalan hükümetinin başına geçmek için yemin etmeye çalışamaz.” dedi.

Katalan parlamentosu ekim ayında bağımsızlığını ilan etmesinin ardından, Belçika’ya kaçan Puigdemont, aralık ayı seçimleri sonrasında ayrılıkçı partilerin salt çoğunluk elde ettiklerini gördükten sonra Katalonya’yı tekrar yönetecek adayı seçti. Katalan parlamentosu 31 Ocak’a kadar Katalan cumhurbaşkanlığına oy verecek.

Gamza AZMAN
o-Staj 2018 AÇAM Stajyeri

Kaynakça:


TUİÇ Akademi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

AB’nin Yeni Endüstriyi Teşvik Düzenlemesi Kapsamında Türkiye’nin Konumu

2020’li yılların başlangıcından bu yana değişik gerekçelerle, üretim, istihdam...

Bosna Srebrenitsa Soykırımı’nı Anarken Yeniden Canlandırılan İslamofobik Söylemler Yeni Bir Tehlike Yaratıyor

Bu makale, Ehlimana Memišević tarafından kaleme alınmış ve 10...

Srebrenitsa’ya Dair Hatıralarım: Taş Kesilmiş Acıdan Hayatın Zaferine

Bosna Hersek Reis-ül Uleması Husein Kavazovic AVAZ gazetesinde Srebrenitsa'ya...

Ankara Zirvesi ve NATO 3.0: İttifakın Yeni Stratejik Kimliği

8 Temmuz 2026 tarihli Ankara Zirvesi Bildirisi, NATO’nun yalnızca...