İrlanda Kürtaj Yasağını Referanduma Götürülüyor

İrlanda, ülkedeki kürtaj yasağını referanduma sunacağını açıkladı. Başbakan Leo Varadkar, yaptığı açıklamada, gelecek 2 yıl içinde aralarında ülkedeki kürtaj yasağının da bulunduğu 7 başlıkta referandum yapılacağını bildirdi. Varadkar’ın en erken gelecek yıl mayıs ayında yapılabileceğini ifade ettiği kürtaj referandumu için kesin tarihin parlamentodaki ilgili komisyon tarafından aralık ayı içinde belirlenmesi bekleniyor.

İrlanda anayasası kürtaja sadece annenin hayatının tehlikede olması halinde izin veriyor. Anayasa, kürtajı; tecavüz, ensest, kaçınılmaz düşük gibi durumlarda da yasaklıyor. Avrupa Birliği Üyesi İrlanda’da kürtaj maddesi, annenin hayatının tehlikede olduğu durumlarda operasyona izin verecek şekilde 2013’te değiştirilmişti. Maddenin kaldırılmasına karşı çıkanlar, çocuğun hayatının da anneninki kadar değerli olduğunu savunuyor. Mevcut yasalara göre, izin verilen haller dışında kürtaj yaptıran kadın 14 yıla kadar hapis cezası alabiliyor. Bununla birlikte, yasa, kadınlara kürtaj yaptırmak için yurt dışına gitme izni veriyor.

Ülkede yapılacak referandumlardan biri de “kutsal değerlere hakareti” suç olmaktan çıkartmayı öngörüyor. Yaklaşık yüzde 80’i Katolik olan ülkede 2009’da kutsal değerlere hakaret sadece Hristiyanlık için geçerli bir suç olmaktan çıkarılarak diğer dinleri de kapsayacak şekilde genişletilmişti. İrlanda’nın referanduma sunacağı değişiklikler arasında seçme yaşını 16’ya indirme, yurt dışında yaşayan vatandaşların cumhurbaşkanlığı seçiminde oy vermesine olanak tanıma, belediye başkanlarının doğrudan seçilmesi ile boşanma öncesinde eşlerin ayrı yaşaması gereken 2 yıllık süreyi azaltma da bulunuyor.

Gözde Nur MERAL
o-Staj 2018 AÇAM  Stajyeri

Kaynakça:


TUİÇ Akademi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Sırbistan’da 14 Yılın Sonu mu? 25 Ekim Seçimleri ve “Sokaktan Sandığa” Geçiş

Sırbistan, 25 Ekim’de erken parlamento seçimlerine gidiyor. Bu seçim,...

Afrika Kıtası Konumunu ve Geleceğini Yeniden Şekillendirebilecek mi?

Afrika kıtası, yaklaşık 1,5 milyar nüfusuyla dünyanın en büyük...

2026 Bosna-Hersek Seçimleri: Değişen Aktörler, Değişmeyen Dayton Matematiği

Bosna-Hersek'te 4 Ekim 2026'da gerçekleştirilen genel seçimleri yalnızca "kim...

Bosna-Hersek Sandığa Giderken Devletin Geleceğini Kim Temsil Ediyor?

Bosna-Hersek 4 Ekim 2026’da genel seçimlere gidiyor. Devlet Başkanlığı...