Çin Ekonomisi Küçülüyor mu?

Küresel ekonominin motor gücü olarak kabul edilen Çin’in ekonomik büyümesi Nisan-Haziran aylarında % 7, 5 ‘ta kalarak art arda iki çeyrekte zayıflama belirtisi gösterdi. 2013’ün ilk çeyreğinde büyüme % 7, 7 olarak kaydedilmişti.

IHS Global Insight ekonomisti Ren Şianfang, Çin’deki toplam gayri sayfi yurtiçi hasılanın son 5 çeyrektir % 8’in altında seyrettiğini, bu durumun sıkıntıya işaret ettiğini belirtti. Açıklanan rakamlar piyasanın beklentilerinden daha düşük olurken ekonomik büyümenin geleceğine dair soru işaretleri de arttı.

Uzmanlar ticaret verilerindeki düşüş ve yetkililerin banka kredilerine yönelik müdahalelerinin yavaş büyümeye etkide bulunduğunu belirtti.

Çinli liderler bir süredir temel hedeflerinin, ekonomiyi yeniden dengeleyerek ihracata ve yatırıma aşırı bağımlı olmaktan çıkarıp tüketici harcamalarını arttırmak olduğunu ifade ederken; Credit Agricole CIB’de ekonomist Dariusz Kowalczyk, ekonomik büyümeyi teşvik etmek için bazı tedbirlerin alınmasını, yoksa hedefin yakalanamayacağı ve bunun yeni hükümet için iyi olmayacağını dile getirdi.

Hükümetin 2013 için öngördüğü büyüme hedefi – % 7, 5 – son 20 yılın en düşük oranı olacak ve uzmanlara göre bu büyüme hedefinin hükümetin teşvik programları olmadan gerçekleşmesi mümkün görünmüyor.

(TUİÇ Akademi, BBC Türkçe)

Tuğba İnci

TUİÇ Stajyeri

 


TUİÇ Akademi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Bir Sonraki Küresel Ekonomik Kriz Çin Kaynaklı Olabilir

Aşırı Kapasite Nasıl Sona Erer? Michael B. G. Froman Eylül/Ekim 2026Bu...

AB’nin Yeni Endüstriyi Teşvik Düzenlemesi Kapsamında Türkiye’nin Konumu

2020’li yılların başlangıcından bu yana değişik gerekçelerle, üretim, istihdam...

Bosna Srebrenitsa Soykırımı’nı Anarken Yeniden Canlandırılan İslamofobik Söylemler Yeni Bir Tehlike Yaratıyor

Bu makale, Ehlimana Memišević tarafından kaleme alınmış ve 10...

Srebrenitsa’ya Dair Hatıralarım: Taş Kesilmiş Acıdan Hayatın Zaferine

Bosna Hersek Reis-ül Uleması Husein Kavazovic AVAZ gazetesinde Srebrenitsa'ya...