Belçika ve Hollanda Arasında Toprak Takası

Belçika ve Hollanda arasında yetki sıkıntılarına neden olan topraklara yönelik yeni sınır anlaşması yürürlüğe girdi. Anlaşmayla, Hollanda’nın 160 dönüm kadar bir alanı karşılığında Belçika’nın 30 dönüm alanı takas edildi. İki ülkeyi ayıran Meuse nehrinin  kıyısındaki Belçika’ya ait alanda 4 yıl önce başsız bir cesedin bulunmasının ardından toprak değişimi gündeme geldi.

Alan, Belçika’ya ait olduğu için Hollanda polisleri duruma müdahale edemedi. Belçika’dan kara bağlantısı olmadığı ve Hollanda’dan da geçiş izni alamadıkları için Belçikalı polisler ve yetkili makamlar olay yerine ulaşmada zorlandı. Belçika polisinin Hollanda’ya özel izin almadan geçmesine izin verilmiyor, bu yüzden tekneyle seyahat ettiler.

Yapılan takasla birlikte Belçika’nın payına daha küçük bir toprak düşse de hem Belçika hem de Hollanda bu toprak değişiminden memnun oldu. Hollanda, bölgenin polis sorumluluğunu üstlenecek ve Belçika’nın yargı sorunu çözmek için vazgeçtiği yeni doğal parklardan istifade edecektir. Belçika için büyük kazanç, önceki sınırın neden olduğu bir yargı sorununun çözümüydü. Belçika’nın Dışişleri Bakanı Didier Reynders 2016’da anlaşmanın iki ülke arasındaki iyi ilişkilerin bir işareti olduğunu söyleyerek memnuniyetle karşıladı. “Anlaşma, sınırların da barış içinde değiştirilebileceğini gösteriyor” dedi.

Gamze AZMAN
o-Staj AÇAM 2018 Stajyeri

Kaynakça:


TUİÇ Akademi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Savaşın Sisi: Güç Sarhoşluğu Neden Hep Yanıltır?

Savaşın öngörülemezliği, savaş yanlısı siyasete karşı en güçlü argümandır....

Ankara 2026 NATO Zirvesi ve Afro-Avrasya’nın Yükselen Jeopolitiği

Atlas: TUİÇ Akademi'de bu hafta tek bir soru var:...

Orta Güç Yanılsaması: Tarafsız Kalmak Artık Bir Seçenek Değil

Orta Güç Yanılsaması Yazar Hakkında Bu yazı The Middle Power Delusion...

Trump Hatasını Kabul Etmeli

Trump hatasını kabul etmeli. İran savaşı açıkça bir yanlıştı....