ABD’den Kritik İran Açıklaması

ABD Başkanı Trump’ın tartışma yaratan Kudüs kararı sonrasında yapılan Birleşmiş Milletler oylamaları öncesinde yaptığı tehditkâr açıklamalarla tepki çeken ABD’nin Daimi BM Temsilcisi Nikki Haley açıklamalarda bulundu.

Haley, İran’da devam eden gösterileri ABD’nin desteklediğini söylerken, “ABD, İran halkının sesini duyurmak için yardıma hazır. Tahran yönetiminin gösterilerin dış güçler tarafından tasarlandığı iddiası saçma. İran’daki gösteriler tamamen doğal gelişti” dedi. Haley, Birleşmiş Milletler’i İran’da yaşananlar dolayısıyla acil olarak toplamaya karar verdiğini de dile getirdi.

Öte yandan Haley, Kuzey Kore konusunda da açıklamalarda bulundu. Haley, Kuzey Kore’nin yeni bir füze denemesi hazırlığında olduğuna dair istihbarat aldıklarını dile getirdi. Haley, “Dilerim bu gerçekleşmez zira ABD, nükleer bir Kuzey Kore’yi kabul etmez” dedi.

İran’daki gelişmeleri yakından takip ettiklerini aktaran Nauert, “Daha önce de farklı birçok ortamda yaptığımız gibi İran halkı için desteğimizi birçok farklı ortamda ifade ediyoruz.” İfadesini kullandı.

ABD’nin İran’da büyükelçiliğinin olmadığını vurgu yapılarak gelişmeleri nasıl takip ettiklerinin sorulması üzerine Nauert, bu ülkede yaşananları basından ve sivil toplum kuruluşları aracılığıyla izlediklerini aktardı.

İran halkının ifade özgürlüğünü desteklediklerine dikkat çeken Dışişleri Başkanlığı Sözcüsü, “ bu ister burada ister Rusya’da isterse ise başka bir ülkede olsun temel bir insan hakkı konusudur.” değerlendirmesini yaptı.

Rojin TURAN – ORTAM Stajyeri

Kaynak:

 


TUİÇ Akademi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Bir Sonraki Küresel Ekonomik Kriz Çin Kaynaklı Olabilir

Aşırı Kapasite Nasıl Sona Erer? Michael B. G. Froman Eylül/Ekim 2026Bu...

AB’nin Yeni Endüstriyi Teşvik Düzenlemesi Kapsamında Türkiye’nin Konumu

2020’li yılların başlangıcından bu yana değişik gerekçelerle, üretim, istihdam...

Bosna Srebrenitsa Soykırımı’nı Anarken Yeniden Canlandırılan İslamofobik Söylemler Yeni Bir Tehlike Yaratıyor

Bu makale, Ehlimana Memišević tarafından kaleme alınmış ve 10...

Srebrenitsa’ya Dair Hatıralarım: Taş Kesilmiş Acıdan Hayatın Zaferine

Bosna Hersek Reis-ül Uleması Husein Kavazovic AVAZ gazetesinde Srebrenitsa'ya...