ABD ve Rusya’nın Kafkasya’da Üs Açma Sevdası

Kafkasya içerisindeki dış aktörlerin askeri üslerinin sayısı ile ilgili soru işaretleri gündemdeyken, Kırgız topraklarında iki askeri üssün daha açılacağı haberi merak konusu oldu. Kırgızistan basınında yer alan haberde, Rusya’nın ülkenin güneyindeki Oş ve ABD’nin de Batken kentinde terörle mücadele adı altında yeni askeri üs kurabileceği belirtildi.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva, askeri üslerin açılmasının sebebini Tacikistan’dan gelebilecek terör faaliyetlerine karşı bir önlem olarak gördüklerini ve buna mecbur kaldıklarını belirtti. Otunbayeva’dan gelen bu açıklama üslerin açılma ihtimalinin gerçekten çok kuvvetli olduğunun da bir göstergesi oldu.

Açılacak bu iki üste genellikle anti-terör eğitimleri ve bu amaç doğrultusunda ortaya çıkabilecek ek görevler üstlenecek. Fakat askeri üslerin açılmasının gerekli olmadığını düşünenlerde seslerini yükseltmeye başladı. 198 bin kilometrekarelik bir alana sahip olan Kırgız topraklarında hali hazırda 2 tane üs var, bunlara bir 2 üssün daha eklenmesindeki gereklilikler tartışma konusu.

(tuicakademi – cha) // Erdem PARLAK


TUİÇ Akademi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Savaşın Sisi: Güç Sarhoşluğu Neden Hep Yanıltır?

Savaşın öngörülemezliği, savaş yanlısı siyasete karşı en güçlü argümandır....

Ankara 2026 NATO Zirvesi ve Afro-Avrasya’nın Yükselen Jeopolitiği

Atlas: TUİÇ Akademi'de bu hafta tek bir soru var:...

Orta Güç Yanılsaması: Tarafsız Kalmak Artık Bir Seçenek Değil

Orta Güç Yanılsaması Yazar Hakkında Bu yazı The Middle Power Delusion...

Trump Hatasını Kabul Etmeli

Trump hatasını kabul etmeli. İran savaşı açıkça bir yanlıştı....