Tunus’ta Protestolar Devam Ediyor

Tunus’un Başkenti Tunus’ta geçen hafta başlayan hükümetin kemer sıkma politikasına karşı yapılan halk protestoları bu hafta da devam etmekte. Africanews’in son verilerine göre Kuzey Afrika’da meydana gelen bu protestolar karşısında yaklaşık 600 kişinin tutuklandığı belirtilmekte. Protestocular şimdi de bu tutukluların serbest bırakılmasını talep ediyorlar.

Hükümetin kemer sıkma önlemlerine karşı protesto yapmak için insanlar sokaklara dökülmüşlerdi. Geçen hafta barışçıl bir şekilde başlayan protestolar bu hafta yerini polis otomobillerine ve devlet memurlarına saldırıya kadar varan eylemlere bıraktı. Protestolar karşısında polis olaylara göz yaşartıcı gaz ile müdahalelerde bulundu ve son verilere göre yaklaşık 600 kişi tutuklandı.

Kemer sıkma politikası karşıtı göstericiler hükümetin nitelendirdiği 2018 bütçesinin revize edilmesini istiyorlar. Bütçede katma değer vergisi ve sosyal katkılarda bir artış ilan edilmesinin ardından zor durumda olan ailelerin refah umutları da son buldu. Aynı zamanda 2018’le birlikte mallarda fiyat artışları ve ithalat vergilerinde artış da gözlemlendi. Tüm bunların ardından halk protestolara başladı. Protestocuların BBC’ye verdiği bir demeç durumu şöyle özetlemekte: “Bizim taleplerimiz arasında öncelikle 2018 mali yasasının kaldırılması, temel malların fiyatlarının düşürülmesi, devlet kuruluşlarının özelleştirilmesinin tersine çevrilmesi, işsizler için sosyal güvenlik ve sağlık sigortası, sınırlı gelirli aileler ve yolsuzlukla mücadelede ulusal ve stratejik bir plan gibi talepler bulunmakta. Bu taleplere cevap vermezlerse, parlamentonun istifası çağrısında bulunacağız.”

Tunus Arap Baharının bıraktığı etkilerle 2011 yılındaki devrimden bu yana mücadele etmekte. Geçtiğimiz Aralık ayında bu gidişatın önüne geçmek adına Uluslararası Para Fonu, Tunus’a “acil eylem” ve “kararlı önlemler” alması gerektiğini söyledi. 2015’te ülkeye 2.9 milyar dolarlık bir kredi verilmişti. Ancak yine de Başbakan Chahed, bunun Tunuslular için zor bir yıl olacağını söyledi. Tunus Devlet İstatistik Enstitüsü, ticaret açığının Aralık ayında 15.592 milyar Tunus dinarına (6.25 milyar dolar) kadar genişlediğini gösterdi. İşsizlik, ulusal olarak yüzde 15’i aşıyor. Tunus Yatırım Bakanı protesto gösterilerine rağmen 2018 bütçesindeki kemer sıkma önlemlerini revize etmeyeceğini belirtti.

Suna AĞDUK
o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri

Kaynakça:

 


TUİÇ Akademi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

AB’nin Yeni Endüstriyi Teşvik Düzenlemesi Kapsamında Türkiye’nin Konumu

2020’li yılların başlangıcından bu yana değişik gerekçelerle, üretim, istihdam...

Bosna Srebrenitsa Soykırımı’nı Anarken Yeniden Canlandırılan İslamofobik Söylemler Yeni Bir Tehlike Yaratıyor

Bu makale, Ehlimana Memišević tarafından kaleme alınmış ve 10...

Srebrenitsa’ya Dair Hatıralarım: Taş Kesilmiş Acıdan Hayatın Zaferine

Bosna Hersek Reis-ül Uleması Husein Kavazovic AVAZ gazetesinde Srebrenitsa'ya...

Ankara Zirvesi ve NATO 3.0: İttifakın Yeni Stratejik Kimliği

8 Temmuz 2026 tarihli Ankara Zirvesi Bildirisi, NATO’nun yalnızca...