RCEP’in Tamamlanması için Yapılacak Çok İş Var

Başbakan Lee Hsien Loong, Hindistan’ın ve Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN)’nin içinde bulunduğu 16 Asya-Pasifik ülkesinden oluşan serbest ticaret anlaşması müzakereleri için buluştuklarını söyledi. Singapur başbakanı, Hindistan ve Sri Lanka’yı içeren beş günlük bir gezide. İlk durağı olan Hindistan’da Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) hakkında konuştu. RCEP müzakeresi tamamlanana kadar daha birçok işin olduğunu ama anlaşmanın sonuçlanmasının son 3 tarihini kaçırmaları gibi bazı problemlerle karşı karşıya olduklarını açıkladı. Buna rağmen diğer üye devletler de bu anlaşmanın tamamlanması için arzulu olduklarını konuşmasında belirtti.

Hindistan Başbakanı Modi, Hindistan’ın bu anlaşmayı yapmak istediğini söyledi.

10 ASEAN ülkesi ve ek olarak Güney Kore, Çin, Avustralya, Hindistan, Japonya ve Yeni Zelanda’dan oluşan RCEP için müzakereler 2012 yılının sonunda başlamıştı ama hala sonuçlanmadı.

Singapur başbakanı, anlaşmada çok fazla boşluk olduğunu ve bunları bakış açılarına ve beklentilere göre doldurulması gerektiğini de söyledi. Bu anlaşmanın amacının sadece ekonomik bir ticaret anlaşması olmadığını, yerel çıkarlara göre de hareket edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Ayrıca başbakan: “Bürokrasi, ticaret ajansları ve dağıtıcılarla çalışılması gerekiyor, bu yüzden de yapılması gereken birçok iş var.” dedi.

Hacer Aslıhan IŞIKOĞLU
o-Staj 2018 APAM Stajyeri

Kaynakça:


TUİÇ Akademi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

AB’nin Yeni Endüstriyi Teşvik Düzenlemesi Kapsamında Türkiye’nin Konumu

2020’li yılların başlangıcından bu yana değişik gerekçelerle, üretim, istihdam...

Bosna Srebrenitsa Soykırımı’nı Anarken Yeniden Canlandırılan İslamofobik Söylemler Yeni Bir Tehlike Yaratıyor

Bu makale, Ehlimana Memišević tarafından kaleme alınmış ve 10...

Srebrenitsa’ya Dair Hatıralarım: Taş Kesilmiş Acıdan Hayatın Zaferine

Bosna Hersek Reis-ül Uleması Husein Kavazovic AVAZ gazetesinde Srebrenitsa'ya...

Ankara Zirvesi ve NATO 3.0: İttifakın Yeni Stratejik Kimliği

8 Temmuz 2026 tarihli Ankara Zirvesi Bildirisi, NATO’nun yalnızca...