Makedonya, Yunanistan İle Arasındaki İsim Anlaşmazlığını Sona Erdirme Seçenekleri Sunuyor

Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, komşusu Yunanistan ile arasındaki on yıldan uzun süren isim anlaşmazlığını Salı günü toplanması için dört olası yeni isim önerdi.

Atina, Makedonya adının Yunanistan’ın kuzey eyaleti olan Makedonya ile ilgili toprak iddiasını temsil ettiğini ileri sürdü. Söz konusu adım, 24 Şubatta Makedon yetkililerin havalimanından ve “Büyük İskender” işaretini söktükten sonra geldi. Bu karar geçen ay havalimanını ve ülkenin ana karayolu adını değiştiren hükümetin kararını takiben yapıldı. Bu karayolu daha önce Büyük İskender’in adını aldı.

Yunanistan, ismin sadece tarihi ve kültürel mirasına ait olduğuna ve toprak iddialarından korkarak komşu ülkeden adını değiştirmesini istiyor. 1991’den beri bağımsız olan eski Yugoslav ülkesi 1993 yılında Birleşmiş Milletler bünyesinde “Eski Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti” adına kısaca Fryrom tarafından kabul edildi.

Ancak Atina batı müttefiklerinden dolayı kuzey Yunanistan’da binlerce yıldır Yunan kültürü ve kimliğiyle ilişkili olan Makedonya adına Üsküp ile uzun zamandır devam eden bir anlaşmazlığı çözmek için baskı altında bulunuyor. Bu gerginlikler Üsküp’ü Eski Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti adını uluslararası alanda kullanmaya zorladı ve Balkan ülkesinin AB ya da NATO’ya katılma şansını engelledi.

Yunanistan’ın Yeni Demokrasi Partisinin lideri Kyriakos Mitsotakis, POLITICO’ya verdiği demeçte, “Bu anlaşma olmalı. Bütün konular aynı anda çözülmelidir. Bu bir sadece isim sorunu değil, ülkenin anayasasından tutun okul kitaplarının değiştirilmesine kadar bağlantısı var.’’ dedi.

Zaev, Londra’daki Batı Balkanlar zirvesine katıldıktan sonra Reuters’e verdiği demeçte “Öneriler şunlar: Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Üst Makedonya Cumhuriyeti, Vardar Makedonya Cumhuriyeti ve Makedonya Cumhuriyeti (Üsküp).”

Zaev, Yunanistan’ın bu dört seçeneğin en azından birini kabul edilebilir bulacağını ve önümüzdeki aylarda onlarca yıldır devam eden anlaşmazlığın Makedonya’nın NATO’ya üye olmasını ve bu yıl AB üyelik müzakerelerine başlayacağını umut edeceğini belirtti.

Kadir AKKURT
o-Staj 2018 BALKAM Stajyeri

Kaynakça:


TUİÇ Akademi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

AB’nin Yeni Endüstriyi Teşvik Düzenlemesi Kapsamında Türkiye’nin Konumu

2020’li yılların başlangıcından bu yana değişik gerekçelerle, üretim, istihdam...

Bosna Srebrenitsa Soykırımı’nı Anarken Yeniden Canlandırılan İslamofobik Söylemler Yeni Bir Tehlike Yaratıyor

Bu makale, Ehlimana Memišević tarafından kaleme alınmış ve 10...

Srebrenitsa’ya Dair Hatıralarım: Taş Kesilmiş Acıdan Hayatın Zaferine

Bosna Hersek Reis-ül Uleması Husein Kavazovic AVAZ gazetesinde Srebrenitsa'ya...

Ankara Zirvesi ve NATO 3.0: İttifakın Yeni Stratejik Kimliği

8 Temmuz 2026 tarihli Ankara Zirvesi Bildirisi, NATO’nun yalnızca...