Lianghui Toplantıları Başlıyor

Çin’de ki üst düzey yasama organı olan Çin Ulusal Halk Kongresi(ÇUHK) ve istişare organı Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı(ÇHSDK) yapılacak. Toplantılarda, Çin’in gelecek 5 yılına şekil verecek yönetim kadroları belirlenecek. Yasa ve reformlar karara bağlanacak.

Başkent Pekin’de ki Tiananmen Meydanı’nda bulunan Büyük Halk Salonu’nda yapılacak toplantılara, Devlet Başkanı Şi Cinping ve Başbakan Li Kıçiang’ın yanı sıra ülkedeki tüm bölge ve etnik unsurları temsil eden 2 bin 980 delege katılacak. ”Lianghui”(çifte toplantılar) olarak adlandırılan toplantılar, bugün ÇHSDK ve 5 Mart’ta ÇUHK toplantılarının açılış oturumları ile başlayacak, eş zamanlı yapılacak toplantılar yaklaşık 2 hafta sürecek.

ÇUHK ve ÇHSDK’nın 13’üncü dönem, 1’inci yıllık genel kurulu olan bu yıl ki toplantılarında, geçen ekimde yapılan, 19’uncu Çin Komünist Partisi Genel Kongresi’nde tekrar liderliğe geçen Şi, İkinci 5 yıllık devlet başkanlığına resmen başlayacak. Toplantılarda, uluslararası kamuoyunun dikkatle takip ettiği ekonomiden ticarette, siyasetten savunmaya, sağlıktan eğitime birçok alanda önemli reformlar görüşülecek ve karara bağlanacak. Hükümete politika üretme noktasında fikir sunma işlevi gören delegelerin, 5 Mart’ta yasama yılı açılışında görüşülecek konulara ilişkin kamuoyuna ipuçları verecek.

Başbakan Li Kıçiang, açılış oturumunda Devlet Konseyinin yıllık çalışma raporunu parlamentoya sunacak ve hükümetin bütçe planı açıklayacak. Ayrıca toplantı içerisinde görüşülecek konular: yönetim kadrolarının belirlenmesi, ana başlık anayasa revizyonu, yıllık ekonomik büyüme hedefi gibi konular olacak.

Zehra KÖSE
o-Staj APAM 2018 Stajyeri

Kaynakça:


TUİÇ Akademi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Sırbistan Seçimini Yaptı: Öğrenci Listesi Kazandı

Sırbistan'da 25 Ekim seçimlerini öğrencilerin öncülüğünde oluşturulan liste kazandı....

Sırbistan’da 14 Yılın Sonu mu? 25 Ekim Seçimleri ve “Sokaktan Sandığa” Geçiş

Sırbistan, 25 Ekim’de erken parlamento seçimlerine gidiyor. Bu seçim,...

Afrika Kıtası Konumunu ve Geleceğini Yeniden Şekillendirebilecek mi?

Afrika kıtası, yaklaşık 1,5 milyar nüfusuyla dünyanın en büyük...

2026 Bosna-Hersek Seçimleri: Değişen Aktörler, Değişmeyen Dayton Matematiği

Bosna-Hersek'te 4 Ekim 2026'da gerçekleştirilen genel seçimleri yalnızca "kim...