Kotzias’tan Türkiye ile Savaş İhtimali Hakkında Açıklama

       Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias, son zamanlarda sık sık Türkiye ile gerginliklerin yaşandığı Ege Denizi’nde, Ege’de olası bir sıcak temastan endişe duyan Yunan kamuoyunu yatıştıran açıklamalar yaptı.

Kotzias, Yunan basını ve bazı Yunan siyasetçilerin Türkiye’nin Ege’de kriz yaratmaya çalıştığı yönündeki değerlendirmelerine, “Türkiye, hukuki dayanağı olmadan herhangi bir olay çıkartmaz.” şeklinde cevap verdi. Türkiye’nin bu güne kadar Yunanistan’ın Ege’de ki kırmızı çizgilerine iki kez yaklaştığını söyleyen Kotizas, çok yaklaştığını ancak geçmediğini ifade eden Kotzias, Yunanistan’ın soğukkanlı davranması gerektiğinin altını çizdi.

Yunanistan’ın Türkiye ile barışçıl ilişkiler yürütmek istediğini belirten Kotzias, Türkiye’nin Yunanistan’a saldırmasının mantıklı bir hamle olmayacağını söyledi. Kotzias ayrıca, Yunanistan’ın Türkiye’ye hukuki dayanak fırsatı verecek davranışlarda bulunmaması gerektiğini belirtti.

Kotzias, FETÖ iş birlikçisi olarak tutuklanan ve CIA ajanı olduğu tespit edilen Yunan papazı kastederek, Türkiye’nin ABD ile de aynı sorunun yaşamasından dolayı aralarının açıldığını belirtti. 15 Temmuz Darbe Gecesi Türkiye’den Yunanistan’a kaçan 8 Türk askeriyle ilgili olarak konuşan Kotzias, bu askerlerin Türkiye’de tutuklu bulunan 2 Yunan askerinin durumlarıyla aynı olmadığını söyledi.

Kotzias, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmeden de bahsederken, görüşmede Ege’de kıta sahanlığının belirlenmesini öngören istikşafi görüşmelerin sürdürülmesi ve güven artıcı önlemlerin devamı adına  mutabakat sağladıklarını açıkladı. Kotzias geçen Ekim ayında Ege’de ki bazı kayalıklara bayrak diken Yunanlara’da uyarıda bulunarak, bayrağı dikenlerin korumasını da bilmeleri gerektiğini söyledi ve bayrağı Türk komandolarının indirdiğine dair bir delilin olmadığını kaydetti.

 

       Türkiye ile Yunanistan Ege Denizi’nde yaşanan olaylardan dolayı sık sık savaşın eşiğine gelmektedir. İki ülkenin liderleri zaman zaman sert açıklamalarda bulunmakta ve bu açıklamalardan geri adım atmamaktadırlar. Kotzias’ın açıklamalarına bakacak olursak, Yunanistan’ın Türkiye ile dostane ilişkiler yürütmek istediğini ancak Türkiye’nin yaptığı hareketlerle buna yanaşmak istemediği sonucuna ulaşabiliriz. Halbuki her iki ülke de Ege’de yaşanan gerginliklerden son derece rahatsız olmaktadır. Ayrıca Kotzias, yaptığı açıklamalarla Yunanistan’ın asla Türkiye karşısında eğilmeyeceği izlenimini vermekte ve ”Türkiye’nin Yunanistan’a saldırması mantıklı bir hamle olmaz.” cümlesiyle de gözdağı vermek istemektedir. Olası bir savaş durumunda ise, Yunanistan’ın Türkiye ile boy ölçüşemeyeceği gerçeğini dile getirmek istememektedir.

 

 

Cihan Duman

O-Staj 2018 BALKAM Stajyeri

 

Kaynakça:


TUİÇ Akademi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Srebrenitsa’ya Dair Hatıralarım: Taş Kesilmiş Acıdan Hayatın Zaferine

Bosna Hersek Reis-ül Uleması Husein Kavazovic AVAZ gazetesinde Srebrenitsa'ya...

Ankara Zirvesi ve NATO 3.0: İttifakın Yeni Stratejik Kimliği

8 Temmuz 2026 tarihli Ankara Zirvesi Bildirisi, NATO’nun yalnızca...

Çin Faktörü: Türkiye’nin NATO’ya Girişinden NATO’daki Geleceğine

Türkiye’nin NATO üyeliği çoğu zaman Sovyet tehdidi, Truman Doktrini...

Savaşın Sisi: Güç Sarhoşluğu Neden Hep Yanıltır?

Savaşın öngörülemezliği, savaş yanlısı siyasete karşı en güçlü argümandır....