Kazakça Bilmeyen Cumhurbaşkanı Adayı Olamaz

İngiltere gazetesi Daily Telegraph’ın haberine göre, cumhurbaşkanlığı seçimine girmek isteyen adaylar, 90 dakika süren zorlu sınavda birden fazla yanlış yaparlarsa, başarısız sayılıyorlar.

Sınav, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in, karşısına çıkabilecek adayları yıldırma taktiği olarak nitelendiriliyor.

Bağımsızlığını kazanmasından 20 yıl sonra bile Rusçanın hala egemen dil olduğu Kazakistan’da, nüfusun üçte ikisi Kazakça biliyor.

Nazarbayev’in en ciddi rakibi olarak görülen Alga Partisi adayı Vladimir Kozlov’un, Rus kökenli olması ve çok az Kazakça konuşması yüzünden, sınava ve dolayısıyla cumhurbaşkanlığı yarışına havlu attığı kaydediliyor.

Daily Telegraph, Kazakistan seçim komisyonunun hafta başında yeni sınav zorunluluğunu açıkladığını ve ilk grup adayın Salı günü sınava alındığını yazıyor.Habere göre, yazılı ve sözlü sınavı geçemeyen ilk aday Ualikhan Kaisarov, yönetimin, bu sınavı kendisini engellemek amacıyla ortaya attığını savundu.Akıcı bir şekilde Kazakça konuştuğunu söyleyen Kaisarov, “Bence bu siyasî nitelikli bir karardı. Tek amaç, cumhurbaşkanlığı seçimine katılmamı engellemekti.

Yetkililere, bir dil komisyonu kurularak yurttaşlarını dil bilgisi sınavından geçirmek isteyen bir başka ülke olmadığını söyledim.” dedi.Dil komisyonu başkanı Mirzatay Zoldasbekov ise, adayın sınavda toplam 28 yanlış yaptığını açıkladı.

Ülkenin fazla tanınmayan ve Nazarbayev’e desteğini açıklamış olan çevreci politikacılarından Musagali Duambekov’un ise, sınavda “5 ufak biçimsel hata yapmasına rağmen”, dil bilgisi sınavını geçen ilk aday olduğu kaydediliyor.Sovyetler Birliği’nin dağılmasından bu yana Kazakistan’ın liderliğini yürüten Nursultan Nazarbayev de, Kazakça dil bilgisi sınavına girmek zorunda.

(tuicakademi-BBC)


TUİÇ Akademi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Srebrenitsa’ya Dair Hatıralarım: Taş Kesilmiş Acıdan Hayatın Zaferine

Bosna Hersek Reis-ül Uleması Husein Kavazovic AVAZ gazetesinde Srebrenitsa'ya...

Ankara Zirvesi ve NATO 3.0: İttifakın Yeni Stratejik Kimliği

8 Temmuz 2026 tarihli Ankara Zirvesi Bildirisi, NATO’nun yalnızca...

Çin Faktörü: Türkiye’nin NATO’ya Girişinden NATO’daki Geleceğine

Türkiye’nin NATO üyeliği çoğu zaman Sovyet tehdidi, Truman Doktrini...

Savaşın Sisi: Güç Sarhoşluğu Neden Hep Yanıltır?

Savaşın öngörülemezliği, savaş yanlısı siyasete karşı en güçlü argümandır....