Katalonya Başkan Adayına Yanıt

Brüksel’de kendi sürgününü devam ettirmekte olan Katalonya Özerk Yönetimi eski başkanı Carles Puigdemont, bölgesel yönetim başkanlığı için tekrar aday olmayacağını açıkladıktan sonra tek aday olarak bağımsızlık yanlısı sivil toplum kuruluşlarından Katalan Ulusal Meclisi’nin (ANC) Madrid cezaevindeki lideri Jordi Sanchez’i göstermişti.

28 Katalan siyasetçi Yüksek Mahkeme yargıcı tarafından referandumda üstlendikleri roller ve bağımsızlık ilanından dolayı soruşturuluyor. Eski başkan yardımcısı Oriol Junqueras, Katalan eski İçişleri Bakanı Joaquim Forn, ayrılıkçı lider Jordi Cuixart ve Jordi Sanchez cezaevinde yer alan isimler. Ekim ayından bu yana tutuklu bulunan Jordi Sanchez bağımsızlık yanlısı protestoları organize etmek ve isyana tahrik etmek suçlarından yargılanmakta.

İspanya Anayasa Mahkemesi tarafından başkanlık için aday gösterilen Jordi Sanchez’in başkanlık oylamasına katılma talebi reddedildi ve cezaevinden çıkamayacağı bildirildi. Pazartesi günü Katalan Parlamentosu’nda konuşma izninin verilmesinde risk görülen Sanchez, cezaevine girmesine sebep olan suçları tekrar işleme ihtimali bu talebin reddine gerekçe olarak gösterildi.

Yargıç Pablo Liarena, Sanchez’in yeniden suç işleme riskine karşılık kamu işlerine katılma hakkına sahip olmasına rağmen bu hakların kısıtlanabileceğini belirtti.

Art arda yaşanan bu olaylar 1975 yılında demokrasinin İspanya’ya gelmesinden sonra ülkenin yaşadığı en büyük politik kriz olduğunun göstergesidir.

Eda SUBAŞI
o-Staj 2018 AÇAM Stajyeri

Kaynakça:


TUİÇ Akademi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zekanın Gelişim Hızını Kontrol Etmeliyiz

Yapay Zekanın Gelişim Hızını Kontrol Etmeliyiz başlıklı bu yazı...

Yugoslavya’dan Uzun Yaşayan Komünistler Üzerine: İnançlar Eskidiğinde Onlardan Vazgeçmek Gerekir

Bu yazı, Haris Imamović tarafından kaleme alınmış ve özgün...

Afro-Avrasya Yüzyılı

Afro-Avrasya Yüzyılı, Doç. Dr. Hakan Arıdemir. Uluslararası sistemde büyük...

Sırbistan Ratko Mladić’i Ne Zaman İktidardan İndirecek?

Bu yazı, Tomislav Marković tarafından kaleme alınmış olup özgün...