Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Alay Konusu Oldu

Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti(KKTC) haklarını ihlal eden Doğu Akdeniz’deki doğalgaz arama girişimlerinin Türk donanması tarafından engellenmesiyle başlayan süreç, geçen hafta KKTC açısından tarihi bir görüşmenin yolunu açmıştı.

20 gündür devam eden sondaj geriliminde Türkiye’nin hamlelerine cevap veremeyen Rum Kesimi, Yunan ve Rum basını tarafından alay konusu oldu. Bazı gazeteler yayımladıkları karikatürler ile Rum yönetimini eleştiri bombardımanına tuttu. Güney Kıbrıs’ta yayınlanan Politis Gazetesi, hem Güney Kıbrıs Rum Kesimi lideri Anastasiyadis’i hem de Yunanistan Savunma Bakanı Kammenos’u eleştiren bir karikatür yayımladı. Ayrıca gazete Türkiye’nin Akdeniz’de doğal gaz arama faaliyetlerine engel olunmasının Güney Kıbrıs’ın 6 yıllık enerji planları açısından önemli olduğunu yazdı. Gazete, “Türkler krizi nasıl planladı?” başlıklı bir haber analizi de yayımladı. Türkiye’nin hamlelerinin İsrail ve Mısır gibi enerji aktörlerini de etkilediği belirtildi.

Analizde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin bölgedeki Türk baskısı ile başa çıkabilmek için savaş gemisi gönderme imkan ve kabiliyetine sahip olmadığı, enerji programının iptal edilmesi karşısında uğrayacağı zarar ile başa çıkamayacağı ve bölgedeki büyük çaplı bir krizin girdabından çıkamayacağı yorumu da yer aldı.

Aybüke Rabia HALİL
o-Staj 2018 AÇAM Stajyeri

Kaynakça:


TUİÇ Akademi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Sosyal Medyada Paylaş

Sabri Versan
Sabri Versan
Editör Dokuz Eylül Üniversitesi İstatistik Girişimci

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

AB’nin Yeni Endüstriyi Teşvik Düzenlemesi Kapsamında Türkiye’nin Konumu

2020’li yılların başlangıcından bu yana değişik gerekçelerle, üretim, istihdam...

Bosna Srebrenitsa Soykırımı’nı Anarken Yeniden Canlandırılan İslamofobik Söylemler Yeni Bir Tehlike Yaratıyor

Bu makale, Ehlimana Memišević tarafından kaleme alınmış ve 10...

Srebrenitsa’ya Dair Hatıralarım: Taş Kesilmiş Acıdan Hayatın Zaferine

Bosna Hersek Reis-ül Uleması Husein Kavazovic AVAZ gazetesinde Srebrenitsa'ya...

Ankara Zirvesi ve NATO 3.0: İttifakın Yeni Stratejik Kimliği

8 Temmuz 2026 tarihli Ankara Zirvesi Bildirisi, NATO’nun yalnızca...