Finlandiya ‘’Asgari Vatandaşlık Maaşı Uygulaması’ Kalkıyor

2017’nin başından beri vatandaşlık maaşı sistemini deneyen Finlandiya hükümeti, iki bin işsizin ayda 560 euro maaş aldığı vatandaşlık maaşı projesini yürürlükten kaldırıyor.

          Geçtiğimiz yılın başından beri Finlandiya’nın sosyal güvenlik kurumu Kela tarafından rastgele şekilde seçilen 25-58 yaşları arasındaki iki bin Finlandiyalı vatandaş, her ay vergiden muaf şekilde  karşılıksız olarak hükümetten 560 Euro maaş alıyor. Yaklaşık iki bin işsiz vatandaşın faydalandığı bu sistemin gelecek sene kaldırılacağı belirtildi. Ancak projenin önemli isimlerinden olan Finlandiya Sosyal Güvenlik Kurumu Kela’dan araştırmacı Prof. Olli Kangas, “Hükümette projeye devam etme isteği buharlaşıyor. Deney için gereken ek para talebini reddettiler” açıklamasında bulundu.

2017’de uygulanmaya başlayan ve tüm dünyada büyük ses getiren, işsiz kişilerin daha hızlı iş bulmasını sağlamak, onlara mesleki eğitim imkânı sunmak ve bürokrasiyi ortadan kaldırmak gibi amaçları olan sistemin devlete olan maddi yükü de tartışma konusu. Sistemden iki sene de olsa yararlanan Finlandiyalılar ise uygulama süresinin çok kısa olduğunu ve bu şekilde sağlıklı bir sonuç elde edilemeyeceğini savunuyor.

Finlandiya hükümetinin vatandaşlık maaşı denemesi, insanları iş aramaya teşvik edecek şekilde yeniden düzenlenmesinin yollarını ararken projenin bu yılın ardından sona ereceğini ve pilot uygulamanın sonuçlarının 2019’un sonuna doğru açıklanacağı belirtildi.

 

Halil ÇANKAYA

o-Staj 2018 AÇAM Stajyeri

 

Kaynak:

 

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

İran Savaşı Nasıl Bitirmeli? – M. Javad Zarif

Bu metin, “How Iran Should End the War: A...

Dünya ve Batı Enerji Açığının İkmalinde Yeni Ümit Afrika

9-12 Şubat 2026 tarihleri arasında G.Afrika’nın Cape Town şehrinde...

Afrika – ABD Ticari İlişkilerinde Yeni Durum ve Türkiye’nin Konumu

2025 Ocak ayında ABD Başkanlığını kazanan Donald Trump'ın görevi...

AB Genişleme Komiserinin Ankara Ziyareti: AB Rekabet Sürecine, Türkiye’nin Olası Katkıları

ABD Başkanı Trump’ın 2025 başında ikinci kez başkanlık görevine...