FARC Seçim Sınavıyla Karşı Karşıya

Kolombiya’da 2022 yılına kadar görev yapacak senato ve meclis üyelerinin belirlenmesi için seçimler yapıldı. Kolombiya’nın eski gerilla grubu, yeni seçmen adayı olan FARC da ilk seçim mücadelesine girdi. FARC’a 2016 yılında imzalanan barış anlaşmasının bir parçası olarak mecliste 10 sandalye hakkı verilmişti. Senato koltuğunu garantileyen eski bir FARC Komutanı Pablo Catatumbo, hayatında ilk kez oy kullandığını ve bunu barış için yaptığını söyledi. Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos seçimler için, ülkenin yakın tarihinin en güvenli ve şeffaf seçimler olduğunu belirtti.

Kolombiya halkı yaygın olarak eski gerillaların adaylığını reddettiler ve bunun yerine, FARC karşıtı kampanya yürüten sağ partileri tercih ettiler. Bir isyandan siyasi partiye dönüşen FARC, oyların %0,33’ünü aldı. Eski Cumhurbaşkanı Alvaro Uribe tarafından kurulan ve FARC’ın barış anlaşmasını şiddetle eleştiren Demokratik Merkez Partisi en büyük paya sahip olarak oyların %15,89’unu kazandı.

Kolombiya Uzmanı olan Kristian Herbolzheimer, “Birçok insan için FARC liderinin sokakta seçim kampanyası yapmasını hazmetmek çok zor, birçok kişi elleri kanlı insanların seçimlere katılabileceği konusunda hala öfkelidir.” dedi.

Bazı analistlerin görüşleri ise, FARC’ın geçmişinin asla seçim başarısına izin vermeyecek olması, barış süreci için kesin olarak kötü sonuçlar doğurmayacağı yönünde.

Merve ÜN
o-Staj 2018 LATAM Stajyeri

Kaynakça:


TUİÇ Akademi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Bir Sonraki Küresel Ekonomik Kriz Çin Kaynaklı Olabilir

Aşırı Kapasite Nasıl Sona Erer? Michael B. G. Froman Eylül/Ekim 2026Bu...

AB’nin Yeni Endüstriyi Teşvik Düzenlemesi Kapsamında Türkiye’nin Konumu

2020’li yılların başlangıcından bu yana değişik gerekçelerle, üretim, istihdam...

Bosna Srebrenitsa Soykırımı’nı Anarken Yeniden Canlandırılan İslamofobik Söylemler Yeni Bir Tehlike Yaratıyor

Bu makale, Ehlimana Memišević tarafından kaleme alınmış ve 10...

Srebrenitsa’ya Dair Hatıralarım: Taş Kesilmiş Acıdan Hayatın Zaferine

Bosna Hersek Reis-ül Uleması Husein Kavazovic AVAZ gazetesinde Srebrenitsa'ya...