Etiyopya – Mısır: Nil Çatışması Önlendi Mi?

Mısır’ın Başkenti Kahire’de perşembe günü gerçekleştirilen röportaj sonrasında, Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fattah el-Sissi ve Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn ile Nil nehri üzerinde kurulan baraj hakkında görüştü.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fattah el-Sisi, Etiyopya’nın Nil Nehri üzerinde kurulan baraj üzerindeki farklılıkların Addis Ababa’yla olan ilişkilerini bozmasına izin vermeyeceğinin sözünü verdi. Etiyopya, hidroelektrik Büyük Rönesans Barajı’nın, Afrika’nın en büyük enerji ihracatçısı haline gelmesini umuyor.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, röportaj sonrasında gazetecilere verdiği demeçte, “Nil Havzası,  bir ara bağlantı, inşaat ve kalkınma kaynağı olmaktan ziyade onu çatışma kaynağı haline getiren kaynak ve etkilere sahiptir” açıklamasında bulundu. Bununla birlikte, Etiyopya’yla müzakerelerin ilerlediğini, barajın etkisi üzerindeki tartışmalı ve devam etmekte olan bir çalışmanın durağanlık süresinin sona ermesi gerektiğini ifade etti.

Hailemariam Desalegn ise, “Bu büyük nehrin asla rekabet, güvensizlik veya çatışma nesnesi haline gelmediğinden emin olmalıyız” dedi. Bu barajın, ülkesinin kuraklık ve açlıktan korunması için de gerekli olduğunu belirten Desalegn, “Etiyopya halkı, Mısır’ı tehlikeye atmadı ve atmayacak” dedi. Ayrıca “Ülkenize zarar vermeyeceğiz. Nil havzasının güvenliğini sağlamak ve halkı yoksulluk döngüsünden çıkarmak için birlikte çalışacağız” ifadesinde bulundu.

Deniz ÜRESİN
o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri

Kaynakça:


TUİÇ Akademi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

AB’nin Yeni Endüstriyi Teşvik Düzenlemesi Kapsamında Türkiye’nin Konumu

2020’li yılların başlangıcından bu yana değişik gerekçelerle, üretim, istihdam...

Bosna Srebrenitsa Soykırımı’nı Anarken Yeniden Canlandırılan İslamofobik Söylemler Yeni Bir Tehlike Yaratıyor

Bu makale, Ehlimana Memišević tarafından kaleme alınmış ve 10...

Srebrenitsa’ya Dair Hatıralarım: Taş Kesilmiş Acıdan Hayatın Zaferine

Bosna Hersek Reis-ül Uleması Husein Kavazovic AVAZ gazetesinde Srebrenitsa'ya...

Ankara Zirvesi ve NATO 3.0: İttifakın Yeni Stratejik Kimliği

8 Temmuz 2026 tarihli Ankara Zirvesi Bildirisi, NATO’nun yalnızca...