Erdoğan: “Yeni Dünya Düzeni Kurulurken, Biz Afrika ile Birlikte Yürümek İstiyoruz.”

Afrika turunda ikinci durak olarak Moritanya’da bulunan Recep Tayyip Erdoğan, Moritanya’da yaptığı konuşmada “Biz yeni dünya düzeni kurulurken Afrika ile birlikte yürümek istiyoruz.” dedi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Moritanya’da, mevkidaşı Muhammed Veled Abdulaziz ile ortak basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, “Yeni dünya düzeni kurulurken biz Afrika ile yürümek istiyoruz. 15 Temmuz, bize gerçek dostlarımızı gösterdi.” ifadelerini kullandı. Kudüs konusuna da değinen Erdoğan, “Kudüs bizler için olduğu kadar Hristiyan âlemi içinde önemlidir. ABD’nin, Kudüs’ü Başkent olarak ilan etmesi bizi ilgilendirmez.” açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı, ABD’nin Kudüs kararını eleştirerek Türkiye’nin durduğu yerden asla taviz vermeyeceğini kaydederek, “Kudüs bizler için çok çok önemli olduğu kadar Hristiyan dünyası içinde önemli bir yerdir. Amerika’nın Kudüs’ü başkent olarak ilan etmesi bizi ilgilendirmez. Bizde bir söz var: ”Kendisi çalar kendisi oynar”. Bunu BM’de gördük. 128 ülke Amerika’nın karşısında dik durdu. Amerika ise kasaba niteliğindeki 8 ülke ile oradan anca çıkabildi. Hiçbir zaman güç haklı değildir. Hak güçlüdür. Orada bunu gördük. Durduğumuz yerden asla taviz vermeyeceğiz. Kudüs Filistin’in Başkentidir, bunu da zaten ilan ettik.” şeklinde konuştu.

Erdoğan ayrıca, “TİKA vasıtası ile de sağlık, tarım, medya ve insani yardım gibi alanlarda Moritanya için önemli olan projeleri hayata geçirmeyi sürdüreceğiz. Bugüne kadar Türkiye bursları ile 135 gencimize ülkemizde üniversite imkanı sunduk. Aynı zamanda vakıflarımız, derneklerimiz ve gönüllü kuruluşlarımız Moritanyalı öğrencilere sahip çıkıyor.” açıklamasında bulundu. Bugün iki ülke arasında turizmden, tarıma, ekonomiden, madenciliğe farklı anlaşma ve protokoller imzalandığını belirten Erdoğan, bu anlaşmaların mevcut ilişkilerimize ayrı bir güç katacağını ve ekonomik ilişkilerimizin geldiği aşamanın diğer bir göstergesinin Türk Hava Yolları’nın Nuakşot seferleri olduğuna da değindi.

İki ülke arasında kurulan güzel ilişkilerin tekrar masaya yatırılıp konuşulması ve Erdoğan’ın açıklamalarından da anlaşılacağı üzere, Türkiye’nin Afrika’ya yönelmesi dış politikada ne kadar doğru adımlar atıldığının bir göstergesidir.

Büşra GÜRSOY
o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri

Kaynakça:


TUİÇ Akademi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Sırbistan Seçimini Yaptı: Öğrenci Listesi Kazandı

Sırbistan'da 25 Ekim seçimlerini öğrencilerin öncülüğünde oluşturulan liste kazandı....

Sırbistan’da 14 Yılın Sonu mu? 25 Ekim Seçimleri ve “Sokaktan Sandığa” Geçiş

Sırbistan, 25 Ekim’de erken parlamento seçimlerine gidiyor. Bu seçim,...

Afrika Kıtası Konumunu ve Geleceğini Yeniden Şekillendirebilecek mi?

Afrika kıtası, yaklaşık 1,5 milyar nüfusuyla dünyanın en büyük...

2026 Bosna-Hersek Seçimleri: Değişen Aktörler, Değişmeyen Dayton Matematiği

Bosna-Hersek'te 4 Ekim 2026'da gerçekleştirilen genel seçimleri yalnızca "kim...