Buzlar Eriyor: Özbekistan-Tacikistan İlişkilerinde Yeni Bahar

Bu haftanın başında Özbek Başbakan Abdulla Aripov Tacikistan’a ziyarette bulundu. Gündemde Tacik resmilerle ve aynı zamanda Cumhurbaşkanı Emomali Rahmon ile sınır sorunları ve güvenliği, iki ülke arasındaki vize kısıtlamalarını hafifletmek konularında ikili görüşmeler yapmak vardı. Aripov’un bu ziyareti Özbekistan’ın Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev’in Mart ayında Tacikistan’a yapmayı planladığı ziyaretin ön hazırlığı olarak değerlendirildi. Planlanan Mirziyoyev’in ziyareti gerçekleşmesi durumunda 17 sene sonra Tacikistan’a yapılan cumhurbaşkanlığı düzeyinde ilk ziyaret olacak.

Özbek – Tacik ilişkileri Tacikistan’daki iç savaşı, Rogun barajının inşaası ve sınır sorunlarından dolayı  uzun bir dönem soğuk seyretmişti. En son yapılan üst düzey ziyaret 2001 senesinde Emomali Rahmon tarafından yapılmıştı. İslam Kerimov’un ölümünün ardından Özbekistan’da cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Mirziyoyev’le beraber Kerimov zamanında yaşanan sorunlara çözüm arayışları başlamıştı. Bu çerçevede Tacikistan’a yapılan uçuşlar 25 sene aradan tekrar başlatıldı, sınır sorunları ve Rogun barajının statüsü  konusu müzakerelere açıldı.

Gerçekleşmesi planlanan ziyaret hem iki ülke ilişkileri adına hem de bölgede barışın ve istikrarın inşaası, buzların erimesi adına büyük bir adım olacaktır.

Begmurat ALLABERDİYEV
o-Staj 2018 AVRAM Stajyeri

Kaynakça:

 


TUİÇ Akademi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

AB’nin Yeni Endüstriyi Teşvik Düzenlemesi Kapsamında Türkiye’nin Konumu

2020’li yılların başlangıcından bu yana değişik gerekçelerle, üretim, istihdam...

Bosna Srebrenitsa Soykırımı’nı Anarken Yeniden Canlandırılan İslamofobik Söylemler Yeni Bir Tehlike Yaratıyor

Bu makale, Ehlimana Memišević tarafından kaleme alınmış ve 10...

Srebrenitsa’ya Dair Hatıralarım: Taş Kesilmiş Acıdan Hayatın Zaferine

Bosna Hersek Reis-ül Uleması Husein Kavazovic AVAZ gazetesinde Srebrenitsa'ya...

Ankara Zirvesi ve NATO 3.0: İttifakın Yeni Stratejik Kimliği

8 Temmuz 2026 tarihli Ankara Zirvesi Bildirisi, NATO’nun yalnızca...