Bulgaristan – Türkiye Sınırında Yaşanan Gerginlikler

 26 Mart’ta parlamento seçimlerine katılacak olan milliyetçi koalisyonu “Birleşmiş Yurtseverler” Bulgaristan’ın Türkiye sınır kapılarında protesto ederek, Türkiye’den gelenlere eziyet ettiler. “Milliyetçiler” seçim kampanyalarında yaşanan “seçim turizm” diye adlandırdıkları, on binlerce Bulgaristan vatandaşının Türkiye’den gidip oy kullanmalarına karşı olduklarını belirttiler. Böylece, Ankara destekli bir parti olmayıp, Bulgaristan devletinin çıkarlarının korunmuş olacağını gerekçe olarak sundular.

 Bulgaristan’ın Türkiye ile olan ana sınır kapısı olan Kapitan Andreevo’yu sabah saat 10:00 civarları kapattılar. Daha sonra da diğer iki sınır kapısında da aynı durum görüldü. Protestocuların taşıdıkları bayraklar göze çarptı  “biz Bulgaristan’ı ve Avrupa’yı koruyoruz” sloganları atıldı. Krasimir Karakachanov, Volen Siderov ve Valeri Simeonov önemli siyasi figürler olarak göze çarptılar. Bu protestolar özellikle DOST partisinin Ankara destekli olduğu ileri sürülerek gerçekleştirildi.

 Türkiye’de açılan sandık sayısı 35 olup, oldukça yetersiz kalmaktadır. Dolayısıyla her seçim için vatandaşlar, demokrasilerin olmazsa olmazı oy kullanma hakkını yerine getirmeleri için Bulgaristan’a gitmek zorunda kalıyorlar. Oy kullanmak için gideceklerin sayısı artması beklendiği gibi, Bulgaristan devletinin bu haksız, hukuksuz protestolara son vermesi de beklenmektedir. İçişleri bakanı Stefan Yanev’in de belirttiği üzere devlet, otobüslerin haksız yere bekletilmemesi için elinden geleni yapmalıdır.

Orhan İrfan – BALKAM Stajyer

Editör – Ayşe Enise Muş

Kaynak:


TUİÇ Akademi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Bosna-Hersek Sandığa Giderken Devletin Geleceğini Kim Temsil Ediyor?

Bosna-Hersek 4 Ekim 2026’da genel seçimlere gidiyor. Devlet Başkanlığı...

Bildiri Çağrısı | Alija Izetbegoviç’in Hayatı, Düşüncesi ve Mirası Uluslararası Konferansı

Bildiri özeti gönderimi için son başvuru tarihi 30 Eylül...

Avrupa Birliği Türkiye Gümrük Birliği Anlaşması: Kamu Alımları ve Hizmet Sektörü

Bilindiği üzere Türkiye 1.Ocak.1996 tarihinden bu yana 1/95 sayılı...

Yapay Zekanın Gelişim Hızını Kontrol Etmeliyiz

Yapay Zekanın Gelişim Hızını Kontrol Etmeliyiz başlıklı bu yazı...