Bulgaristan Türkiye İçin Devreye Giriyor

1 Ocak 2018 itibarıyla AB Konseyi Dönem Başkanlığı’nı devralan Bulgaristan, Türkiye ile AB arasında daha yakın ilişkiler olmasını  istiyor. Bulgaristan, AB Komisyonu ve AB Konseyi ile Türk hükümeti arasında üst düzey görüşmeler yürütülmesi konusunda  girişimlerde bulunuyor.

Bulgaristan Dışişleri Bakanı Ekaterina Zaharieva, Avusturya Dışişleri Bakanı ile ortak basın toplantısında, Türkiye’nin üyelik sürecinden bahsetti, “Birliğe üye olmak isteyen devletlerin insan haklarının korunması konusundaki standartlarını yükseltmesi gerekir.” dedi.

Zaharieva, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği hakkındaki sorunların müzakere masasında çözülmesi gerektiğini ve  aktif diyaloğun gerekli olduğunu belirtti.

Zaharieva, “Türkiye’nin Avrupa için önemli bir partner olduğuna inanıyoruz ve onlarla çalışmak istiyoruz” dedi.

Zahareieva, Avrupa Komisyonu ve Konsey üyelerinin, Bulgaristan başkanlığı döneminde ilişkileri yeniden canlandırmak için Türkiye ile üst düzey bir görüşme imkanını tartıştığını söyledi. Ayrıca, Türkiye’nin Ortadoğu’daki göç akışını yönetmede önemli bir ortak olduğunu söyledi ve Ankara’nın ekonomik cazibesini vurguladı.

AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn, Türkiye ile tam üyelik yerine  “stratejik ortaklık” kurulabileceğini belirtti. Hahn, Türkiye’nin bazı AB ülkeleriyle yakınlaşma aramasıyla ilgili olarak “Sadece tatlı sözler yetmez. Önemli olan olgulardır ve bu olgular henüz değişmemiştir” dedi.

Gamze  AZMAN 
o-Staj AÇAM 2018 Stajyeri

Kaynakça:

 


TUİÇ Akademi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

AB’nin Yeni Endüstriyi Teşvik Düzenlemesi Kapsamında Türkiye’nin Konumu

2020’li yılların başlangıcından bu yana değişik gerekçelerle, üretim, istihdam...

Bosna Srebrenitsa Soykırımı’nı Anarken Yeniden Canlandırılan İslamofobik Söylemler Yeni Bir Tehlike Yaratıyor

Bu makale, Ehlimana Memišević tarafından kaleme alınmış ve 10...

Srebrenitsa’ya Dair Hatıralarım: Taş Kesilmiş Acıdan Hayatın Zaferine

Bosna Hersek Reis-ül Uleması Husein Kavazovic AVAZ gazetesinde Srebrenitsa'ya...

Ankara Zirvesi ve NATO 3.0: İttifakın Yeni Stratejik Kimliği

8 Temmuz 2026 tarihli Ankara Zirvesi Bildirisi, NATO’nun yalnızca...