Bosna Hersek’te “Dünya Başörtüsü Günü” Etkinliği Düzenlendi

ABD’de yaşayan Bangladeş kökenli Nazma Khan, başörtülü olmasından ötürü öğrenim hayatı ve günlük yaşamında karşılaştığı güçlükler sonrası farkındalık oluşturmak amacıyla, 2013 yılında Dünya Başörtüsü Günü etkinliğini başlattı. Bu yılda, birçok kadının katılımıyla, Bosna Hersek’in kuzeybatısında ki Velika Kladusa şehrinde “Dünya Başörtüsü Günü” etkinliği kapsamında yürüyüş düzenlendi.

Birçok kadının katıldığı yürüyüşü, Bosna Hersek İslam Birliği (Diyanet İşleri Başkanlığı) Velika Kladusa Meclisi düzenledi. Öğle namazı sonrası Şehir Camisi’nden başlayan yürüyüşte ki verilmek istenen ortak mesaj, başörtüsüne karşı ön yargıların yıkılması gerektiğiydi.

İslam Birliği Velika Kladusa Meclisi Aile ve Evlilik Şubesi Koordinatörü Asmira Miljkovic Nadarevic, açıklamasında başörtüsüne olan ön yargıların yıkılması gerektiğini vurgulayarak, “Başörtüsü bizim yaşam biçimimiz. Bu hakkı elimizden kimse almamalı.” diye konuştu.

Yürüyüşe katılanlardan Enisa Velic, uzun yıllar başörtüsü taktığını kaydederek bu hayatta amaçlarımızın olduğunu ve başörtüsünün buna engel olmadığını belirtti ve Velic, “Başörtüsü gururla taşıdığımız ve koruduğumuz bir olgu.” diye ekledi.

İslam Birliği Velika Kladusa Meclisinden Osman Nadarevic ise Bosna Hersek’in devlet kurumlarında çalışan başörtülü kadınların haklarını desteklediklerini vurguladı. İki yıl önce çıkartılan bir yasa ile devlet kurumlarında çalışan başörtülü kadınlara ayrımcılık yapılmak istendiğini ve ülkesinde bu tarz ayrımcılığa asla izin vermeyeceklerini hatırlatarak sözlerine devam etti.

Zehra SİVRİ
o-Staj 2018 BALKAM Stajyeri

Kaynakça:


TUİÇ Akademi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Bosna Srebrenitsa Soykırımı’nı Anarken Yeniden Canlandırılan İslamofobik Söylemler Yeni Bir Tehlike Yaratıyor

Bu makale, Ehlimana Memišević tarafından kaleme alınmış ve 10...

Srebrenitsa’ya Dair Hatıralarım: Taş Kesilmiş Acıdan Hayatın Zaferine

Bosna Hersek Reis-ül Uleması Husein Kavazovic AVAZ gazetesinde Srebrenitsa'ya...

Ankara Zirvesi ve NATO 3.0: İttifakın Yeni Stratejik Kimliği

8 Temmuz 2026 tarihli Ankara Zirvesi Bildirisi, NATO’nun yalnızca...

Çin Faktörü: Türkiye’nin NATO’ya Girişinden NATO’daki Geleceğine

Türkiye’nin NATO üyeliği çoğu zaman Sovyet tehdidi, Truman Doktrini...