Ana Brnabıc: Sırbistan, Topraklarında Başka Bir Devletin Varlığını Tanımayacak

Sırbistan Başbakanı Ana Brnabic, Uluslararası Bilimsel Konferans’ta ‘Kosova ve Metohija’ hakkında konuştu.

Sırplar ve Arnavutların arasındaki çatışmanın, her iki tarafın da yalnızca kendi tarafının isteklerini destekleyerek çözülemeyeceğini, bir tarafın, diğer tarafın boyun eğip zorlanan her çözümü kabul etmesini beklemesinin anlamsız olduğunu söyledi. Böyle bir şeyin, özellikle de özgürlüğü ve kendi kararlarını verme hakkını alabilmek için ağır bir bedel ödeyen Sırp ulusu tarafından kabul edilmeyeceğini sözlerine ekledi.

“Bir çözüm, iki halk tarafından tutulan pozisyonları da hesaba katmalı.” dedi ve ülkesinin Kosova sorununun çözümü için olgun ve sorumlu bir şekilde çözüm sürecine katılmaya hazır olduğunu ancak kendi topraklarında başka bir devletin varlığını tanımayacaklarını vurguladı. ‘Kendisine “Kosova Cumhuriyeti” diyen projenin’ başarısız olduğunu ve olmaya devam ettiğini belirtti.

“Mevcut durumun sürdürülemez olduğu göz önüne alındığında, Avrupa’nın bu bölümünde kalıcı istikrar ve barışın tesis edilmesi için yeni ve belki de benzersiz çözümler aramak gerekir.” dedi. Brnabic, uluslararası toplumdaki etkili konular arasında böyle bir çözüm elde etmek adına bir ilgi varsa, kendisinin bunun mümkün olduğuna inandığını söyledi.

Başbakan Brnabic’in açıklamasına bakılacak olursa, Sırbistan’ın Avrupa Birliği’ne üye olmasına büyük engel olan Kosova’nın bağımsızlığının tanınması sorununun sonuçlanmasına yönelik bir adım atılmayacak. Ancak açıklamasında, ülkesi adına, bölgede çözüme yönelik başka bir girişime açık oldukları mesajını vermek istemiştir. Lakin, bağımsızlığın tanınması dışındaki herhangi bir çözüm girişimine Kosova yönetiminin ve halkının yanaşması söz konu bile değil denebilir. İki tarafın da geri adım atmadığı bu sorun, Sırbistan’a bir süre daha ayak bağı olmaya devam edecektir.

Dilek KARADAY
o-Staj 2018 BALKAM Stajyeri

Kaynakça:


TUİÇ Akademi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Ankara Zirvesi ve NATO 3.0: İttifakın Yeni Stratejik Kimliği

8 Temmuz 2026 tarihli Ankara Zirvesi Bildirisi, NATO’nun yalnızca...

Çin Faktörü: Türkiye’nin NATO’ya Girişinden NATO’daki Geleceğine

Türkiye’nin NATO üyeliği çoğu zaman Sovyet tehdidi, Truman Doktrini...

Savaşın Sisi: Güç Sarhoşluğu Neden Hep Yanıltır?

Savaşın öngörülemezliği, savaş yanlısı siyasete karşı en güçlü argümandır....

Ankara 2026 NATO Zirvesi ve Afro-Avrasya’nın Yükselen Jeopolitiği

Atlas: TUİÇ Akademi'de bu hafta tek bir soru var:...