AB’de Gündem Nükleer Santraller

Japonya’da deprem ve tsunami felaketinin ardından Fukuşima nükleer santralinde meydana gelen patlamalar, uluslararası camiada nükleer santraller ile ilgili soru işaretlerin doğmasına sebep oldu.

Nükleer santraller ile ilgili ilk adımı Almanya hükümeti yaptı. Angela Merkel liderliğindeki koalisyon hükümeti geçen Eylül’de, ülkedeki 17 nükleer santralin planlanandan 12 yıl daha fazla hizmet vermesini kararlaştırmış ve bu karar çevreciler tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Hafta sonu on binlerce çevreci 45 kilometrelik bir insan zinciri oluşturarak hükümeti protesto etmişti.

Hükümet Japonya’daki yaşanan felaketlerin ardından Eylül’de aldığı bu kararı üç ay süreyle askıya aldığını duyurdu. Alınan bu karar ile tüm santrallerde güvenlik standartları gözden geçirilerek eksikler tespit edilmeye çalışılacak.

Almanya’da kapatılma zamanı gelen iki eski santralde birkaç ay içinde devre dışı bırakılacak.

Avrupa Birliği’nde Nükleer Güvenlik Zirvesi

Avrupa Birliği yetkilileri bugün olağanüstü toplantı kararı ile Avrupa’daki nükleer santralleri gündemine taşıyacak.

İsviçre hükümeti, güvenliğin önce geldiğini belirterek nükleer santral planlarını askıya aldığını duyurdu. İsviçre’de halen dört nükleer santral bulunuyor ve bunlarda beş aktif reaktör mevcut. Ülkenin elektrik enerjisinin %40 bunlardan karşılanıyor. Ancak bazıları ömürlerini tamamlamak üzere. Son karar ile üç yeni santralin onay sürecini askıya alındığı belirtildi.

(tuicakademi, bbc)


TUİÇ Akademi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Sırbistan Seçimini Yaptı: Öğrenci Listesi Kazandı

Sırbistan'da 25 Ekim seçimlerini öğrencilerin öncülüğünde oluşturulan liste kazandı....

Sırbistan’da 14 Yılın Sonu mu? 25 Ekim Seçimleri ve “Sokaktan Sandığa” Geçiş

Sırbistan, 25 Ekim’de erken parlamento seçimlerine gidiyor. Bu seçim,...

Afrika Kıtası Konumunu ve Geleceğini Yeniden Şekillendirebilecek mi?

Afrika kıtası, yaklaşık 1,5 milyar nüfusuyla dünyanın en büyük...

2026 Bosna-Hersek Seçimleri: Değişen Aktörler, Değişmeyen Dayton Matematiği

Bosna-Hersek'te 4 Ekim 2026'da gerçekleştirilen genel seçimleri yalnızca "kim...