İtalya’dan Gazze Açıklaması

İsrail ablukasında olan Gazze Şeridi’nin İsrail sınırında 30 Mart’ta düzenlenen ‘‘Filistin Toprak Günü’’ günü gösterilerinde İsrailli askerlerin gerçek mermilerle müdahale etmesi sonucunda 15 Filistinli hayatını kaybetti, yüzlercesi ise yaralandı.

İsrailli askerlerin müdahalesine kısa sürede tepki gösteren ülkelerden biri de İtalya oldu. İtalya Dışişleri Bakanı Angelino Alfano sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile endişe ve taziyelerini dile getirdi. Açıklamasında, İtalya’nın şiddeti kınadığını dile getiren Bakan, tarafların gerilimi azaltması gerektiğini belirtirken İsrail ile Filistin’in barış ve güven içinde yaşaması için acil siyasi çözüm çağrısı yaptı.

Toprak Günü her yıl 30 Martta İsrail’in işgal ettiği toprakları protesto etmek amacıyla anılmaktadır. İsrail, 30 Mart 1976’da İzak Rabin hükümeti döneminde, Celile bölgesinde yaşayan Filistinlilere ait 19 bin dönüm araziye el koymuş, Filistinliler ise bu durumu protesto etmek amacıyla greve gitmiştir. İsrail Ordusu ise tank ve zırhlarla köylere girerek 6 genci öldürmüş, yüzlercesini yaralamış ve gözaltına almıştır. Toprak Günü o günden bugüne sembolik bir mücadeleye dönüşmüştür. Dünya’nın pek çok ülkesinde etkinliklerle anılan Toprak Günü, İtalya’da da Filistin ve Filistin destekçisi İtalyanlar tarafından anıldı. Ancak gösterilen tüm hassasiyete rağmen İsrail, Filistin’de yıllardır işgalleriyle uluslararası hukuku, şiddet yanlısı tutumuyla da insan hakları ihlalleri yapmaya devam etmektedir.

Candan BAYRI
o-Staj 2018 AÇAM Stajyeri

Kaynakça

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Afrika – ABD Ticari İlişkilerinde Yeni Durum ve Türkiye’nin Konumu

2025 Ocak ayında ABD Başkanlığını kazanan Donald Trump'ın görevi...

AB Genişleme Komiserinin Ankara Ziyareti: AB Rekabet Sürecine, Türkiye’nin Olası Katkıları

ABD Başkanı Trump’ın 2025 başında ikinci kez başkanlık görevine...

Kişiselleşmiş Küresel Düzen – Personalist Global Order

Kişiselleşmiş Küresel DüzenBüyük Güç Politikalarını Bireysel Heveslerin Belirlediği Bir...

Krizden Kalıcılığa: 2025’te Küresel Göçün Fotoğrafı

Krizden Kalıcılığa: 2025’te Küresel Göçün Fotoğrafı 2025 yılı, insan hareketliliğinin...