Tunus: İlk Özgür Belediye Seçimleri

Arap Baharı’ndan kurtulan tek ülke olan Tunus’ta,demokrasinin sağlamlaştırılması bekleniyor. İlk serbest yerel ankette yaklaşık beş milyon Tunuslu Pazar günü belediye meclislerini seçmeye hazırlanıyor. Ancak gözlemciler, devrimden yedi yıl sonra pek çok umut uyandırdıklarında güçlü bir çekimserlik bekliyorlar.

 

Tunus halkı ,çoğu ulusal düzeyde demokratik tartışmayı engelleyen enflasyon, kalıcı işsizlik ve taraflar arası düzenlemeler karşısında terhis edildiğini söylüyor. Siyasi partilerin iki ağır tarafı, Ennahdha, bir İslamcı oluşum ve Nidaa Tounès, Cumhurbaşkanı Beji Caid Essebsi’nin kurduğu parti, bütün şehirlerde listelerini sundular.

Uluslararası Kriz Grubu (ICG)’nda bir araştırmacı olan Michael Ayari :“Bu zamana dek özgür ve rekabetçi belediye seçimleri var olmamıştı” yorumunda bulunarak daha önce seçimlerin tek bir parti altında gerçekleştiğini belirtti.

 

Öte yandan gözlemciler, düşük katılım oranı bekliyorlar. Tunus kemer sıkma bütçesinin yürürlüğe girmesiyle şiddetlenen bir protesto hareketiyle yılın başında da etkilenmişti. Farklı güçlü adaylara sahip bir seçimin demokrasiyi güçlendirdiğini söylemek mümkün, ancak demokrasi için bir diğer önemli nokta ise seçim esnasında da demokratik olunmasıdır.

 

 

Deniz ÜRESİN

o-Staj 2018 AFRAM Stajyeri

Kaynak:

 

 

 

 

 

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Trump ve Yeni Milliyetçilik Çağı

Bu yazı ilk olarak Michael Brenes ve Van Jackson...

Davetlisiniz: Afet Sonrasında Yükseköğretime Erişim Hakkı İzlenmesi Raporu

📢 Davetlisiniz! 📢 Birlikte İyileşiyoruz programının bir parçası olan afet...

Suriye’de Mücadele: Türkiye ve İsrail

Bu makale, 14 Şubat 2025 tarihinde Shlomo Ben-Ami imzasıyla...

Türkiye’nin Toplumsal Haritası: TGSS 2024

Türkiye’nin Toplumsal Haritası Türkiye Genel Sosyal Saha Araştırması (TGSS), Türkiye’nin...