Makedonya, Yunanistan İle Arasındaki İsim Anlaşmazlığını Sona Erdirme Seçenekleri Sunuyor

Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, komşusu Yunanistan ile arasındaki on yıldan uzun süren isim anlaşmazlığını Salı günü toplanması için dört olası yeni isim önerdi.

Atina, Makedonya adının Yunanistan’ın kuzey eyaleti olan Makedonya ile ilgili toprak iddiasını temsil ettiğini ileri sürdü. Söz konusu adım, 24 Şubatta Makedon yetkililerin havalimanından ve “Büyük İskender” işaretini söktükten sonra geldi. Bu karar geçen ay havalimanını ve ülkenin ana karayolu adını değiştiren hükümetin kararını takiben yapıldı. Bu karayolu daha önce Büyük İskender’in adını aldı.

Yunanistan, ismin sadece tarihi ve kültürel mirasına ait olduğuna ve toprak iddialarından korkarak komşu ülkeden adını değiştirmesini istiyor. 1991’den beri bağımsız olan eski Yugoslav ülkesi 1993 yılında Birleşmiş Milletler bünyesinde “Eski Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti” adına kısaca Fryrom tarafından kabul edildi.

Ancak Atina batı müttefiklerinden dolayı kuzey Yunanistan’da binlerce yıldır Yunan kültürü ve kimliğiyle ilişkili olan Makedonya adına Üsküp ile uzun zamandır devam eden bir anlaşmazlığı çözmek için baskı altında bulunuyor. Bu gerginlikler Üsküp’ü Eski Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti adını uluslararası alanda kullanmaya zorladı ve Balkan ülkesinin AB ya da NATO’ya katılma şansını engelledi.

Yunanistan’ın Yeni Demokrasi Partisinin lideri Kyriakos Mitsotakis, POLITICO’ya verdiği demeçte, “Bu anlaşma olmalı. Bütün konular aynı anda çözülmelidir. Bu bir sadece isim sorunu değil, ülkenin anayasasından tutun okul kitaplarının değiştirilmesine kadar bağlantısı var.’’ dedi.

Zaev, Londra’daki Batı Balkanlar zirvesine katıldıktan sonra Reuters’e verdiği demeçte “Öneriler şunlar: Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Üst Makedonya Cumhuriyeti, Vardar Makedonya Cumhuriyeti ve Makedonya Cumhuriyeti (Üsküp).”

Zaev, Yunanistan’ın bu dört seçeneğin en azından birini kabul edilebilir bulacağını ve önümüzdeki aylarda onlarca yıldır devam eden anlaşmazlığın Makedonya’nın NATO’ya üye olmasını ve bu yıl AB üyelik müzakerelerine başlayacağını umut edeceğini belirtti.

Kadir AKKURT
o-Staj 2018 BALKAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...