Japonya’da deprem ve tsunami felaketinin ardından Fukuşima nükleer santralinde meydana gelen patlamalar, uluslararası camiada nükleer santraller ile ilgili soru işaretlerin doğmasına sebep oldu.
Nükleer santraller ile ilgili ilk adımı Almanya hükümeti yaptı. Angela Merkel liderliğindeki koalisyon hükümeti geçen Eylül’de, ülkedeki 17 nükleer santralin planlanandan 12 yıl daha fazla hizmet vermesini kararlaştırmış ve bu karar çevreciler tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Hafta sonu on binlerce çevreci 45 kilometrelik bir insan zinciri oluşturarak hükümeti protesto etmişti.
Hükümet Japonya’daki yaşanan felaketlerin ardından Eylül’de aldığı bu kararı üç ay süreyle askıya aldığını duyurdu. Alınan bu karar ile tüm santrallerde güvenlik standartları gözden geçirilerek eksikler tespit edilmeye çalışılacak.
Almanya’da kapatılma zamanı gelen iki eski santralde birkaç ay içinde devre dışı bırakılacak.
Avrupa Birliği’nde Nükleer Güvenlik Zirvesi
Avrupa Birliği yetkilileri bugün olağanüstü toplantı kararı ile Avrupa’daki nükleer santralleri gündemine taşıyacak.
İsviçre hükümeti, güvenliğin önce geldiğini belirterek nükleer santral planlarını askıya aldığını duyurdu. İsviçre’de halen dört nükleer santral bulunuyor ve bunlarda beş aktif reaktör mevcut. Ülkenin elektrik enerjisinin %40 bunlardan karşılanıyor. Ancak bazıları ömürlerini tamamlamak üzere. Son karar ile üç yeni santralin onay sürecini askıya alındığı belirtildi.
(tuicakademi, bbc)