AB Komisyonu’nun Romanlara Entegrasyon Stratejisi

Avrupa Komisyonu (AK) 5 Nisan Salı günü yaptığı açıklamada, bütün AB üye ülkelerinin 2011 yılı bitiminden önce, Romanları topluma kazandırma amaçlı ulusal stratejiler hazırlamaları gerektiğini söyledi.

Bu girişimle Avrupa’nın sayıları 10 ile 12 milyon arasında değişen en büyük etnik azınlığına yaygın şekilde uygulanan ayrımcılığa son verilmesi amaçlanıyor. Bu sayının yarıdan fazlası AB ülkelerinde yaşarken, Romanya, ardından da Bulgaristan, İspanya, Macaristan ve Slovakya en büyük Roman toplumlarına sahip ülkeler olarak sıralanıyorlar. 2009 istatistiklerine göre Malta, 27 ülkeden oluşan blokta bu etnik gruptan kimsenin olmadığı tek ülke konumunda bulunuyor.

AB Başkan Yardımcısı ve Adalet Komiseri Viviane Reding, Avrupa Komisyonu’nun Avrupa Ulusal Roman Entegrasyon Stratejileri Çerçevesini sunduğu Salı günü Avrupa Parlamentosu’nda (AP) yaptığı konuşmada, “Ülke siyasilerinin gösterdiği iyi niyete rağmen son birkaç yıldır Romanların çoğunun hayatında pek bir değişiklik olmadı.” dedi. Ulusal planlarda hükümetlerin Roman toplumunun entegrasyonunu iyileştirmek amacıyla dört kritik alandaki belli hedeflere ulaşmak için alacakları tedbirlerin sıralanması gerektiğini belirten AK, bunlar arasında eğitimi en önemli alan olarak belirledi. Reding, “Anketler, bazı üye ülkelerde Roman çocuklarının sadece yaklaşık %42’sinin ilkokulu bitirdiğini gösteriyor. Bu alandaki Avrupa ortalaması ise %97. Hedefimiz her Roman çocuğunun en azından ilkokulu bitirmesini sağlamak.” dedi.

AB ülkelerinin Roman entegrasyon stratejilerinde sıralayacakları tedbirlerin, konut ve akan su ve elektrik gibi temel hizmetlere erişim alanında mevcut olan uçurumu ortadan kaldırmayı da hedeflemesi gerekiyor. AB’nin İstihdam Sosyal İşler ve Dahil Etmeden Sorumlu Komisyon Üyesi Laszlo Andor Salı günü yaptığı açıklamada, “Eşitlik, demokrasi ve hukukun üstünlüğü ilkeleri üzerine kurulu 21. yüzyıl Avrupa’sında Roman halkının ısrarla dışlanması kabul edilemez.” diyerek şöyle devam etti: “Romanların çoğunluğunun yaşam şartları ve toplum geneliyle olan ilişkileri, son yıllarda daha da kötüye gitti.”

(tuicakademi, Setimes)

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Çağında Savaş ve Barış

Henry A. Kissinger, Eric Schmidt ve Craig Mundie: War...

Srebrenitsa Soykırımı Mahkumu Radislav Krstic’in Mektubu

Srebrenitsa’da soykırımın desteklenmesi ve yardım edilmesi suçundan Lahey’de 35...

Trump’ın Ukrayna’da Batı/NATO Barış Gücü Planına Yönelik 10 Engel

Andrew Korybko 10 Obstacles To Trump’s Reported Plan For Western/NATO...

Türkiye-AB İlişkilerinde Kırılma Noktası: AK Parti Döneminde Yaşanan Gelişmeler ve Güncel Durum

Dr. Aziz Armutlu Giriş: Türkiye AB İliskileri Türkiye ile Avrupa Birliği...