Yunanistan’ın içinde bulunduğu ekonomik kriz Avrupa Birliği (AB)’nin önemli bir gündem maddelerinden birini oluşturmaktadır. Geçtiğimiz günlerde Amerika Birleşik Devletleri’nin Washington şehrinde yapılan G-8 zirvesi ve AB Maliye Bakanlarının gündeminde Yunanistan’ın iflasın eşiğinden nasıl kurtarılacağına dair sorular mevcuttu. Bu sorulara verilen cevaplar ise farklı çözümler sunulduğunu gösteriyordu. Yunanistan için önerilen ekonomik politikalar arasında şunlar yer alıyor:
Uluslararası Çalışma Örgütüne göre; Yunanistan’ın Euro bölgesinden çıkışı sonucunda bu tüm Avrupa Birliği üye devletleri için ağır sonuçlar doğurabileceğini bildiriyor özellikle Yunanistan’ın kendi para birimine dönüşü durumunda ciddi güvensizlik ortamı ve bununla beraber oluşacak gelişmelerden tüm Avrupa ekonomilerinin olumsuz etkileneceği, işsizlik oranlarının fark edilir derecede artacağını tahmin ediliyor.
Diğer taraftan Almanya’da giderek artan düşünce ise Yunanistan’ın artık iflasın eşiğinde olduğu, iflastan başka seçeneği olmadığı ve Euro Bölgesi’nden çıkması gerektiğidir. ABD Başkanı Barack Obama ise daha önce yaptığı açıklamasında, Yunanistan’ın Euro Bölgesinden çıkmamasının en iyi yol olduğunu dile getirmişti. Avrupa Birliği ise Yunanistan’ın “Euro”dan olası çıkışına karşı tedbirler almaya devam ediyor.
Bir diğer formül ise Avrupa Parlamentosu Başkanı Schulz’dan geldi. Formüle göre, Yunanistan’da “özel ekonomi” bölgesi oluşturularak, firmaların Yunanistan’a sürekli ve kalıcı yatırımlar yapılabileceği ve bunun için de öncelikli yapılması gerekenin Yunanistan’ın Euro’ya bağımlılığının devam etmesi gerektiği bildiriliyor.
Deutsche Bank Başekonomisti Thomas Mayer’den gelen GEuro para birimi önerisi yeni fikir arz ediyor. Buna göre Yunanistan’da, krizden kurtulana kadar Euro ve GEuro para birimine devam edilmesi öngörülüyor.
(TUİÇ Akademi, NTV, abhaber)
Esra KAYA
TUİÇ Stajyeri