Yunanistan’da Yeni Koalisyon Hükümeti Kuruldu

16 – 17 Haziran 2012 tarihlerinde yapılan seçimlerde en üst sırayı alan Yeni Demokrasi Partisi, sosyalist PASOK ve Demokratik Sol Parti’nin desteğiyle hükümeti kuruyor.

Koalisyon hükümeti kurma aşamasında, Yeni Demokrasi lideri Andonis Samaras, radikal sol koalisyon lideri Alexsis tsipras ve sosyalist PASOK lideri Evangelos Venizelos da koalisyon kurmakta başarısız olmuştu. Venizelos, hükümeti kurma görevini Cumhurbaşkanı Karolyas Papulyas’a iade etti. Papulyas sonra parlamentoya girmeyi hak kazanan diğer partilerin liderleriyle ayrı ayrı görüşecekti. Liderler meclisi toplantısından sonuç alınamaz ise yeniden seçime gidilecekti. Ancak mevcut ortamda katılımlı bir hükümet kurulabilmesi ihtimalinin ise zayıf olduğu gündemde yerini almıştı. Cumhurbaşkanı Papulyas’ın hedefi ise, geniş katılımlı bir milli mutabakat hükümeti için uzlaşma sağlamaktı. Eğer bu aşamada da yine kurulamaz ise 7 Haziran’da tekrar sandık başına gidilecekti.

Anketler, yeniden seçim yapılması halinde radikal sol koalisyonun birinci olacağını gösteriyordu. Ancak yeni seçimlerden sonra da bir koalisyon hükümeti kurulabilmesi kolay görünmüyordu.

Hafta sonu gerçekleşen seçimlerin akabinde Yeni Demokrasi Partisi lideri Andonis Samaras, Yunanistan’ın yeni başbakanı oldu ve yemin etti. Koalisyon hükümetinin kurulması için görüşmelerin üç gündür devam ettiğini ve Yunanistan’ da anlaşma sağlandığı belirtildi. Böylece neredeyse yedi haftadır devam eden siyasi belirsizlik aşılmış oldu.

Koalisyon hükümeti için anlaşma sağlayan Yeni Demokrasi Partisiyle, PASOK ve Demokratik Sol Parti’nin söylemleri, Yunanistan’ın Avro bölgesinde kalması ve ülkeye sağlanan ekonomik paketin şartlarının yeniden görüşülmesi talebi etrafında birleşiyor.

(Tuiçakademi, TRT, Cnn)

 

EDA KENDİR

UİÇ Derneği Stajyeri

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Dünya Ticaretinde Yeni Bir Süreç 4 Şubat İtibariyle Başlıyor

ABD’nin 20 Ocak 2025 de yemin ederek II. kez...

Ukrayna’nın Batı Sınırları, Çatışma Sonrası Büyük Olasılıkla Değişmeyecek

Andrew Korybko Son dönemde yaşanan iki gelişme, uzun süredir devam...

Slavoj Zizek: Solcular, Ukraynalıların Savaş Sırasındaki Seçimini Yanıltıcı Şekilde Sunuyor

Savaş zamanlarında, hayatta kalma, ahlak ve kimlik gibi temel...

Orta Güçler ve Anlaşma Sanatı

Middle Powers and the Art of the Deal Anne-Marie SlaughterDonald...