Yunanistan’da hükümet kesintilere gitmeye devam ediyor. Halk ise kesintileri protesto için meydanları dolduruyor. Ama halkın tüm tepkilerine rağmen hükümetin eli kolu bağlı, çünkü Euro bölgesi maliye bakanlarının hazırladığı katı kemer sıkma önlemleri Yunanistan Parlamentosu tarafından kabul edildi. Dolayısıyla halk ne kadar protesto yaparsa yapsın hükümetin başvuracağı ya da başvurmak zorunda kalacağı yegâne yöntem kesintiye gitmek. Hükümet bu yıl yaklaşık 7. 8 milyar Euro kesinti yapacak. Emeklilik yaşının da 65’den 67’ye çıkarılması gündemde.
Ayrıca Ekathimerini gazetesinin haberine göre Maliye Bakanı Yannis Staurnaras, başbakan Antonis Samaras ile yaptığı bir toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, vergi artışını öngören yasanın Parlamento tarafından kabul edilmesi halinde, gelecek iki yıl için 2 milyar Euro gelir elde edileceğini söyledi. Bakana 21 Ocak’ta olacak Euro bölgesi Maliye bakanları toplantısına hazır olup olmadıklarına dair yöneltilen bir soru üzerine Bakan, hazır olmak zorunda olduklarını söyledi. Bakanın bu ifadesi Yunanistan’da ki krizin ne denli derin olduğunu gösteriyor.
Tüm bu gelişmeler olurken, SYRIZA lideri Alexis Tsipras Arjantin ve Brezilya’ya iş ziyaretinde bulundu. Tsipras, amacının bu devletlerden alabileceği öneri, tavsiye ve tenkitlerin Yunanistan krizinde yararlı olabileceğiydi. Tsipras krizi aşma konusunda en çok çaba gösteren liderlerden birisi. Tsipras hükümete sürekli öneri veren, soru soran ve gerektiğinde alabileceği ders niteliğindeki tavsiyeler için de Latin Amerika’ya gidebilen bir siyasi. Ayrıca sadece Avrupa Birliği’ den gelebilecek tavsiyelere bağlı kalınamayacağını ve ayrıca başka çıkış yolları da bulunması gerektiğini belirtiyor.
Bir Alman hükümet yetkilisi, Merkel’ in sözcüsü Stefen Seibert’ e dayandırılan haberde başbakan Samaras gelecek hafta Merkel ile görüşecek. Samaras bir alman gazetesi olan Die Welt’ in düzenleyeceği bir ekonomi konferansına katılacak. Merke’ in de aynı toplantıda yer alması bekleniyor. Bu görüşme de amaç her ne kadar konferansa katılmak olsa da Merkel ile Samaras derinleşen Yunan krizi hakkında bir yarı resmi görüş alışverişi yapacak kanımca.
İngiltere’nin the Guardian gazetesinde Nick Malkoutsiz imzalı bir makalede, Yunanistan’ı 2013’de nelerin beklediği belirtiliyor. Malkoutsiz, kendi tabiriyle grexit yani Yunanistan’ın Euro bölgesinden 2013 yılında çıkabilme ihtimaline değiniyor. Malkoutsiz Yunanistan’ın 2012 yılında Euro’dan ayrılmanın eşiğine gelmesine rağmen asla bu yoldan sapmadığını belirtiyor. Yazar ayrıca, 2013 yılında herhangi bir Euro bölgesinde ayrılma beklenemeyeceğini söylüyor. Nedenini ise Avrupa Birliği’nden aldığı ve alacağı yardımlarla yani bir çeşit bağımlılık teorisiyle açıklıyor. Malkoutsiz 2013 ‘de Yunanistan’ı bekleyen en büyük sorunların işsizlik, sağlık ve ırkçılık olduğu görüşünde.
İşsizliğin %26’yı bulduğu Yunanistan’da siyasiler mali çıkmaza yol bulmaya çalışırken halk kilise, yardım kuruluşu vb. gibi kurumların aşevi niteliğine bürünerek verdiği yemek özellikler evsiz Yunanlıları bir nebze de olsa mutlu etti. Verilen bir yemeğe ayrıca Atina belediye başkanı George Kominis de eşlik etti.
Avrupa Birliği Bakanı ve Baş müzakereci Egemen Bağış, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türk-Yunan İş Konseyi Yürütme Kurulu üyelerini kabul etti. Bağış’ın konuşmasında Türkiye-Yunanistan ilişkilerine değindi. Bağış, Türkiye ve Yunanistan arasında ilişki kurulabilecekleri bir süreçten geçtiklerini söyledi.
(TuiçAkademi, Ekathimerini, athenstimes, BBC, The Guardian, Euronews, CNN)
TUİÇ-BALKAM
Çağdaş Erdoğan