Yunanistan’da Çatlak Büyüyor

Ekonomik krizin siyasi istikrarsızlığa neden olduğu Yunanistan’da yeni kabine geçtiğimiz günlerde belirlendi. Başbakan Antonis Samaras ile PASOK Partisi Genel Başkanı Evangelos Venizelos’un gerçekleştirdikleri toplantıda yeni kabine üyeleri belli oldu. Demokratik Sol Parti’nin koalisyondan çekilmesinden sonra bu yönde bir kabine değişikliği elzem hale gelmişti. Demokratik Sol Parti, Yunan Devlet Radyo ve Televizyon kurumu ERT’i konusundaki anlaşmazlık nedeniyle koalisyondan ayrılmıştı. Yeni kabine de en önemli değişiklikler dışişleri, savunma bakanlıkları ve başbakan yardımcılıklarında oldu. Dışişleri eski bakanı Dimitris Avramopulos savunma bakanı olurken, PASOK lideri Venizelos, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı oldu. Maliye bakanlığı ve turizm bakanlığı ise yerlerini korudu.

 

Dışişlerindeki bu değişiklikten sonra gözler tabii ki Yunanistan’ın yeni dış politikası konseptine yönelebilir. Türkiye ile ilişkilerde son dönemlerde yumuşama hâkimdi. Yunanistan kendi ağzından Yunan krizinin Türkiye tarafından kendi lehlerine çevrilmediğini söylemişti. Yeni bakan Venizelos’un Türkiye ile ilişkilerinde pek bir değişiklik olacağı kanaatinde değilim. Çünkü Türkiye, kriz halindeki Yunanistan’a turizm alanında büyük katkılar sağlamakta. Bu yönde Yunanistan’ın sırf Türklere vizeyi kaldırmak için Schengen Bölgesinden çıkmak gibi dolaşan dedikodular değerlendirilebilir. Dolayısıyla Venizelos iki ülkenin politikasını değiştirmek istemeyecektir. Hatta Yunanistan için Münhasır Ekonomik Bölge konusunda yumuşatıcı ifadeler de kullanılmalıdır.

Avrupa Halk Partisi’nin liderleri zirvesine katılmak için Başbakan Samaras Avusturya başkenti Viyana’ya gitti. Samaras toplantıya Yunanistan’daki ND partisini temsilen katıldı. Toplantıya Merkel, Nikos Anastasiadis, Herman Von Rompuy gibi isimlerde iştirak etti. Samaras, zirve öncesi açıklamalarda bulundu. Yunanistan’ın istikrara, reforma, güçlü, geniş toplumsal uzlaşmaya ihtiyacı olduğunu söyleyen Samaras, Yunanistan’ın şu ana kadar önemli ilerleme kaydettiğini söyledi.

Ziyaretler çerçevesinde İtalya Başbakanı Enrico Letta’nın önümüzdeki dönemlerde Yunanistan’a ziyaret gerçekleştirmesi bekleniyor.

Yunanistan’sa son dönemlerde yaşanan en önemli gelişmelerden bir tanesi ise şüphesiz Yunan Radyo ve Devlet Televizyonu ERT krizi oldu. Yukarıda değindiğim bu kriz Demokratik Sol Partinin koalisyondan ayrılmasına neden oldu. Hükümet ERT’yi kapattı. Kurum çalışanları binayı işgal etti, geniş kitleler ise çalışanlara karşı desteklerini sürdürdü. ERT’nin yerine korsan video ve haberlerin olacağı bile konuşulanlar arasındaydı. Bu yönde The Newyork Times gazetesinde bir makale yayımlandı. James K. Galbraith ve Yanis Varoufakis imzalı makale Yunanistan’ı yalnızca Syriza kurtarabilir başlığı ile dikkat çekiyor. Syriza, Yunanistan’da radikal sol koalisyon mensubu bir parti. Makalede, krizin Yunanistan’ı çok zor duruma düşürdüğüne ve olası bir sol parti iktidarında ABD ve Avrupa Birliği’nin bundan zarar görmeyeceği belirtiliyor. Makaleye göre zaten bu kriz ile Avrupa entegrasyonu tehlikeye girmiş durumda. Makalede ayrıca, Yunanistan’a yazarlar tarafından yapılan bir geziden bahsediliyor. ERT’nin kapatılmasından bir gün sonra yapılan gezide ERT’nin tüm ofislerinin kapalı olduğundan ama ancak Syriza lideri Tsipras’ın ERT konusunda yapıcı çalışmaları olduğundan bahsediliyor.

ERT’nin kapatılması Avrupa Birliği’nin istediği bir değişiklik. Bir yanda işlerin iyi yönde gittiğini söyleyen bir başbakan varken, diğer yanda ERT’nin kapatılması birbiriyle son derece çelişki oluşturuyor. Görünen o ki Yunanistan’da çatlak büyüyor. Bir diğer çelişki de AB’nin bu dayatıcı politikalarına rağmen Yunan halkının AB’ye olan güveninin düşmemesi. Yapılan son anketlerde AB’ye güven oranında Yunanistan üst sıralarda yer alıyor.

(TUİÇ Akademi, azınlıkça, BBC, Ekathimerini, The Newyork Times, CNN İnternational)

Çağdaş Erdoğan

BALKAM

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...