Yunanistan ve Makedonya, Viyana’da “İsim’’ Anlaşması Konusunu Yeniden Masaya Yatırdı

Yunanistan ve Makedonya Dışişleri Bakanları cuma günü Viyana ‘da BM aracılığında ki görüşmeler için isim anlaşmasıyla ilgili çözümlenemeyen sorunları konuşmak üzere bir anlaşma gerçekleştirildi.
Her iki ülkede son haftalarda, binlerce insanın protestolarına yol açan uzun süredir devam eden isim sorunu, Makedonya’nın 1991 yılında bağımsız bir ülke haline gelmesinden bu yana öfkelendi.
Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Dimitrov ve Yunan mevkidaşı Nikos Kotzias, Makedonya 1991’de Yugoslavya’dan bağımsızlık kazanıp gelişen olaylardan sonra müzakere turunda BM Arabulucusu Matthew Nimetz ile bir araya geldi. Nimetz, “Bu zor zamanda bu konuları çözmek için hala her iki ülkenin de sorunları var. Ama yine de olumlu bir görüşme olacağına inanıyorum.” dedi.

Yunanistan, kuzey komşusunun ismine itiraz ederek Makedonya’nın Yunanistan’ın aynı adı taşıyan tarihi kuzey bölgesini ve topraklarını talep ettiğini ileri sürmüştü.
Kotzias, Yunanistan’ın komşusu için coğrafi bir niteleyici isim konusunda ısrar edeceğini söyleyerek, Yunanistan topraklarına karşı herhangi bir olumsuz olasılığı ortadan kaldıracak ve Makedonya ile Yunanistan arasında net bir fark yaratacağını dile getirdi.
Dimitrov, ülkesinde yaptığı yerel bir televizyona açıklamasında, “ Her iki tarafın argümanları dikkate alınmalı. Makedonya için en önemli olan neyse Yunanistan için de en önemli olanı dikkate almamız çok yararlı olur. Bizi çözüme götürecek yol budur.’’ dedi.
İki bakanda, ülkelerinin daha önce birbirlerine sundukları taslakları yeniden gözden geçirip masaya yatırmayı istiyor.Bunun ardından, anlaşmazlığı giderecek kesin çözümler sunması bekleniyor. Görüşmelerin ardından, her iki bakan da çalışmaların olumlu gittiğini, çalışmaların süreceğini dile getirdiler.

İsim konusu, her iki ülke hükümeti içinde herhangi bir ödün vermeden anlaşma yoluna gideceklerinin sinyalini verdiler. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias’ın tehditler alması ve 10 Yunan vatandaşın 7’si Makedonya ismine karşı geldiğini belirtmesi ülkede iç karışıklığa yol açacağını gösteriyor. Bununla ilgili daha önce meydanlarda sanatçıların ve yerel halkın gerçekleştirdiği protestoları örnek verebiliriz. Ayrıca, Makedonya’da ki son hükümetin değişmesi ve görüşmelerde daha ılımlı hareket etmesi bir anlaşmanın gerçekleşeceğini gösteriyor.

Kadir AKKURT
o-Staj 2018 BALKAM Stajyeri

Kaynak:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...