Yunanistan Ve Makedonya Arasında İsim Sorunu

8 Eylül 1991’de yaptığı referandumdan %95,4 civarında ‘evet’ oyu çıkaran Makedonya, tam anlamıyla eski Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’nden ayrılarak 17 Eylül 1991’de Makedonya Cumhuriyeti ismiyle bağımsız oldu. Bağımsız olması ile beraber Yunanistan ile arasında isim sorunu oluştu.

Bugünlerde ekonomik krizin getirdiği olayların yanında, Makedonya Cumhuriyeti ile olan isim anlaşmazlığı da Yunanistan gündeminin sıcak konularından. Çoğu ülke Makedonya Cumhuriyeti’ni tanırken Yunanistan, Makedonya Cumhuriyeti yerine Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya (FYROM) olarak tanımaktadır. Çünkü Makedonya, Yunanistan’a ait bir bölgenin ve hatta tarihi önem taşıyan Grek imparatoru Büyük İskender’in doğduğu yerdir. Yunanistan’ın engelleri ve tehditleri dolayısı ile Makedonya uluslararası örgütlere Yunanistan’ın belirlediği isim ile katılabilmektedir.

Yunanistan ülke içinde ve dışında Makedonya Cumhuriyeti ile olan isim tartışmasına çözümler ararken ve hatta kendini haklı göstermeye çalışırken, Yunanistan muhalefetinde hükümetin yanlış bir yol izlediği söylemleri dolanıyor. Çünkü ülke bir ekonomik kriz içerisinde, protestolar artmakta ve Yunanistan’ın birinci sıraya koyması gereken sorunlar bunlar olarak görülmektedir.

Uluslararası örgütler tarafından Makedonya’ya yeni isim önerileri sunulurken Yunanistan, Makedonya’nın, Makedonya Cumhuriyeti olarak tanınmasını engellemek için elinden geleni yapmaktadır.

Nuray KARAGÖZ
o-Staj 2018 BALKAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...