Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras’ın, Çin’in başkenti Pekin’e 15-19 Mayıs tarihleri arasında bir ziyaret yapması planlanıyor. Samaras, Fransa başkanı François Hollande’dan sonra Çin’i ziyaret edecek ikinci Avrupalı lider olacak. Samaras iş forumuna da katılarak Çinli işadamları ile bir araya gelecek. Ziyarette Samaras’ın Çinli işadamlarından Yunanistan’a daha çok yatırım yapmalarını isteyeceği belirtiliyor. Ziyaretin bir diğer amacı ise Yunanistan’ı ziyaret eden Çinli turist sayısını artırmak olacak. Bilindiği gibi Çin dünya geneline en çok turist gönderen ülkelerden bir tanesidir. Samaras’ın Çinli iş adamlarını Yunanistan’a yatırım konusunda ikna edecek olması Yunanistan’ın Çin’e daha çok yatırım yapmasını sağlayacaktır.
Yunanistan’a daha çok turist çekmek amacıyla Yunanistan İzmir Başkonsolosu Thedore Tsakiris, yaz döneminde özel vize için çalışma yaptıklarını belirterek küçük süreli vizeler için 35 Euro, uzun süreli vizeler için ise 60 Euro bedeli uygulanacağını söyledi. Bu tür vizeler yalnızca Yunan adarları için geçerli olacak. Yunan karasularına giriş için ise Schengen vizesi gerekmekte.
Ayrıca Olimpiada’ki otoyol çalışmalarını ziyaret eden Samaras, bu otoyollar sayesinde binlerce kişinin çalışma fırsatı bulacağını belirtti. Yunanistan’ın yeni bir sayfa açtığını eninde sonunda galip geleceğini belirten Yunanistan Başbakanı “Yunanistan yeni bir sayfa açıyor” diyerek gayet olumlu ifadeler kullandı.
Yunanistan’ın kredi konusunda Troyka ile gerçekleştirdiği müzakereler devam ederken, Yunanistan, Troyka’nın şartlarından biri olan Yunan ordusunda köklü değişikliklere gidilmesi maddesini uygulamaya koymaya hazırlanıyor. Azınlıkça haber sitesinde yayınlanan bu değişiklikler ise şu yönde olacak: kışlalara kilit vurulması, iki ordu komutanlığının lağvedilmesi, ordu yönetiminin %40-45 oranında azaltılması, silahlı kuvvetlerin üst düzey kurmay kadrolarının %25 oranında azaltılması ve Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri’ne ait özel komanda timlerinin bir çatı altında birleştirilmesi. Yapılacak olan bu değişiklikler ile 100 milyon Euro tasarruf elde edilmesi bekleniyor.
Hatırlandığı gibi özellikle 1970’li yıllarla beraber oluşan Ege Sorunu ile Yunanistan ve Türkiye birbirlerinden üst düzey tehdit algıladıkları için silahlanmaya ve askeri yönden gelişmeye başlamışlardı. Ama Yunanistan’ın silahlanması her zaman Türkiye’ninkinden çok olmuştu. Ege Sorunu’nun iki ülke arasındaki hem istikşafı görüşmeler hem de güven artırıcı önlemler ile 1990’lı yıllardan itibaren azalmasıyla beraber silahlanma artışı ve dolayısıyla askeri kapasite artışı da durmuştu. O günlerden bu yana Yunanistan’ın başka tehdit algısı olmadığı halde askeri kapasitesinde indirime gitmemesi, bütçesinden askeriyeye çok bütçe ayırmasına neden oluyordu. Her ne kadar Troyka kredi konusunda Yunanistan’ı sıkıştıracak politika şartları koysa da, askeri alanda koyulan şart Yunanistan için yapılan en iyi seçenektir. Türkiye’nin Yunanistan’ı Milli Güvenlik Belgesi’nden en çok tehdit algılanan devletler listesinden çıkarması ile askeri kapasitesinin çoğunu PKK ile mücadeleye kaydırmıştır. Yunanistan’da da tehdit algısı kalmadığı için askeri kapasitesinde indirime gitmemiş olması anlaşılamazdı.
Yunan Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopoulos ile ABD Dışişleri Bakanı John Kerry NATO Dışişleri Bakanları toplantısında bir araya geldi. Görüşmede Kerry’in yakın zamanda Yunanistan’ı ziyaret etmesinin beklendiği ifade edildi. Görüşmede Samaras’ın ABD’ye ziyareti, Türkiye-Yunanistan ilişkileri ve Yunanistan ile İsrail’in işbirliğine değinildi. ABD, Doğu Akdeniz bölgesi ve dolayısıyla Güney Avrupa bölgesinin istikrarı için Türkiye, Yunanistan ve İsrail arasında herhangi bir sorun olmasını istememektedir. Özellikle NATO kapsamında baktığımız zaman bu bölgenin istikrarı ABD için olmazsa olmazdır. Son dönem Arap Baharı ve istikrarsızlık, bölgenin Afrika’ya yakın olması, Ortadoğu kaynaklı terör ve bu gibi bazı sorunlar nedeniyle, ABD bölgeye elini uzatmak için bu üç ülkenin ortak hareket etmesini istemektedir.
(TUİÇAkademi, ekathimerini, theguardian, Grek reporter, Ta nea, azınlıkça, Der Standart, Newyork Times)
TUİÇ BALKAM
Çağdaş Erdoğan
Yunanistan