Son yıllarda Türkiye ile Yunanistan’ın milli eğitim bakanlıkları arasında yürütülen görüşmelerde gerek Türk gerekse Yunan tarih kitaplarında birbirlerinin uluslarına karşı kin ve nefret uyandıran bölümlerin çıkarılmasını hedefleyen çalışmalar yapılmakta.
Özellikle Yunanistan okullarında okutulan tarih kitaplarında, 4 yüzyıl boyunca Osmanlıların Yunanlılara çektirdiği eziyetler, çocuk kaçırmalar, ağır vergiler, zorla Müslümanlaştırma, okullar yasak olduğu için çocukların gizli okullara gitmek zorunda kalması, din adamlarının şişlenmesi gibi Osmanlıya ve dolayısıyla Türk dünyasına kin ve nefret aşılayan efsanelere geniş yer veriliyor.
Bu resmi temasların bir sonuç vermediği gibi algıların oluşmaya başladığı şu son zamanlarda Yunanistan’ın özel Sky TV kanalı cesur bir adım attı ve Sky TV, Yunan, Türk, İngiliz, Fransız ve Alman tarih profesörlerinin katılımıyla 8 bölümlük bir dizi yayınladı ve Yunan tarih kitaplarındaki Osmanlı karşıtı efsaneleri teker teker çürüttü.
1821 adlı dizide Osmanlı yönetiminde uygulanan vergilerin dışında, zorla Müslümanlaştırmaların olmadığı, okulların yasaklanmadığı, Yunan din adamlarının imtiyazlı oldukları, ve zaten bu nedenle Patrik dahil bir çok din adamının ayaklanmaya karşı geldikleri, ticaretin serbest olduğu ve bir çok Yunan köyünün bu dönemde zenginleştiği gibi okullarda okutulan tarih kitaplarındaki konuların tam tersi bilgiler anlatılmakta.
Aynı dizide o dönemdeki Osmanlının şark anlayışı nedeniyle Yunan toplumunun Batı’daki Rönesans devrimini kaçırdığı ve daha çok Osmanlıların yaşam tarzına uymayı tercih ettiği gibi bölümlere de yer verilmiş durumda.
1821 adlı TV dizisinde aynı zamanda Yunanlıların Osmanlı yönetimine neden ayaklandığına da ışık tutuluyor.
Dizide 1821 ayaklanması süresinde yalnız Osmanlıların Yunanlıları değil, Yunan İhtilalinin başını çeken milli kahramanlarının da Yunan topraklarındaki zengin Türk köylerini nasıl kılıçtan geçirildikleri, yağmalandıkları ve ganimetlerden pay almak için birbirleriyle nasıl savaştıkları da anlatılıyor.
Dizi Yunanistan’da ki aşırı milliyetçilerin ve kilise çevrelerinin şiddetli tepkisine yol açmıyor değil, ancak 1821 dizisi Yunanistan’ın kendi tarihi ile yüzleşme cesaretini gösterdiği için Yunan eğitim standartlarına göre bir devrim niteliğinde olduğu ileri sürülüyor.
(tuicakademi-ntv haber)