Yunanistan – Makedonya İsim Tartışmasına Erdoğan da Katıldı

Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov’u Ankara’da ağırlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan ile Makedonya arasında uzun yıllardır devam eden ama özellikle son zamanlarda daha da gündemde olan isim anlaşmazlığı tartışması ile ilgili beyanda bulundu. Erdoğan: “Burada hiçbir tereddüt söz konusu değil. Zaten biz anayasal ismini ilk tanıyan ülke olduk. Bugün neredeysek bundan sonra da yine aynı yerde olacağız. Türkiye, diplomaside hiçbir zaman ikircikli tavır takınmamıştır.” sözleriyle Makedonya’yı desteklediğini açıkladı. Makedonya Cumhurbaşkanı Ivanov, Erdoğan’a bu konuda Türkiye’nin ilkeli duruşundan dolayı teşekkür etti.

Yunanistan’da, Türkiye ile yaşanan Ege Adaları krizinin yanı sıra, Makedonya Cumhuriyeti ile de “isim krizi” yaşıyor. Yunanistan, Kuzey komşusu Yugoslavya’nın dağılmasından sonra kurulan devletin adına Makedonya denmesini hiçbir zaman kabul etmezken, Makedonya isminin, Yunanistan’a ait tarihsel bir bölge olduğunu söyleyerek uluslararası planda çeşitli girişimlerde bulundu. Yunan milliyetçisi ve tutucu kesimler, isim üzerinde fırtınalar kopararak bu adın kullanılmasının Yunanistan’dan toprak talep etmeye kadar varacağı üzerine propagandalarda bulundu.

Bağımsızlığını ilan ettiği günden beri Makedonya ile Yunanistan arasında yaşanan isim krizinin nedeni, Yunanistan’ın en büyük bölgesinin “Makedonya” olarak adlandırılan dâhilinde Selanik ve Kavala gibi şehirlerin de bulunduğu batı bölgesi ile aynı isimde olmasıdır. Makedonya’nın bağımsızlığından sonra Yunanistan’ın uluslararası arenada ki çabaları sonucunda ülke, birçok devlet ve Yunanistan tarafından resmi olarak “Makedonya Eski Yugoslav Cumhuriyeti” (Former Yugoslav Republic of Macedonia) ismiyle tanınıyor.

Mustafa BİLGİN
O-Staj 2018 AÇAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

Sabri Versan
Sabri Versan
EditörDokuz Eylül Üniversitesi İstatistik Girişimci

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

TikTok Kapandı ve Yeniden Açıldı: Dijital Rekabet VS İfade Özgürlüğü

Sosyal medya çağının en çarpıcı ve tartışmalı olaylarından biri...

Trump II: Yeni Dönemde ABD ve Dünya

Donald Trump, 20 Ocak 2025 itibarıyla ikinci kez ABD...

Uluslararası İlişkiler ve Türk Dış Politikası – Almanak 2024

Almanaklar, internetin yaygın olarak kullanılmaya başladığı yıllara kadar, geçmiş...

AB’nin Ucuz İş Gücü Talebi, Ukrayna’nın Yeniden İnşasını Tehlikeye Atıyor

Bu yazı, uluslararası ilişkiler analisti Andrew Korybko tarafından 9...