Yunanistan-Arnavutluk Kıta Sahanlığı Anlaşması

Arnavutluk yönetiminin cuma görüşmelerinin bu sefer ki konusu uzun süredir devam eden, Yunanistan ile Arnavutluk arasındaki deniz sınırının sınırlandırılması meselesi idi.

Arnavutluk Hükümetinin Başbakan Ilir Meta’ya sunduğu Yunanistan ile İyonya Denizi sınır belirleme müzakerelerinin devam etmesi isteğinin reddedilmesinin bir hafta ardından bu toplantı gerçekleşti. Bu isteği reddetmesinin sebebini Meta, Arnavutluk hükümetinin konu ile nasıl ve ne şekilde müzakerelere devam etmesi gerektiği hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istemesi ve daha fazla şeffaflığa ihtiyacı olması ile açıkladı.

Sınır belirleme sorununun görüşülmesinin ardından basına konuşan Başbakan Sözcüsü Tedi Blushi, Başbakan Ilir Meta’nın Yunanistan ile imzalanacak yeni bir anlaşmanın destekçisi olduğunu ve bu konu hakkında hükümet ve meclisle iş birliği yapacağını söyledi. Sözlerine, Meta’nın Yunanistan ile imzalanacak herhangi bir anlaşmada gelecekte Arnavutluk devletinin herhangi bir sorun yaşamaması için Anayasa Mahkemesi ile ters düşmek istemediğini de ekledi.

Arnavutluk Dışişleri Komisyonu Başkanı Mimi Kodheli, anlaşmanın her iki ülkenin çıkarlarını karşılaması gerektiğini ama öncelikle ve özellikle Arnavutlar ve Arnavutluk menfaatlerine yaraması gerektiğini söyledi. Yunanistan ile anlaşılması durumunda Arnavutluk’un AB’ye girişi önünde en önemli engellerden birinin kalkacağını da ifade etti.

Tarih boyunca, Yunanistan ile Arnavutluk arasında çeşitli sorunlar olmuştur. Bunlardan bazıları Yunanistan’a çalışmaya giden Arnavut mültecilerin toplanarak hapse atılması, nüfusunun çoğunluğunun Arnavut olduğu Yunanistan’ın kuzeyinde bulunan Çamerya Bölgesi’ndeki Yunan faaliyetleri ve asimilasyon çalışmalarıdır. Bu sorunların yanısıra ise iki ülke arasındaki kıta sahanlığı anlaşmazlığıdır. Uluslararası Deniz Hukuku’na göre deniz sınırlarını belirlemek isteyen iki devlet 2009 yılında, 2 yıllık görüşmelerin ardından anlaşmıştı ancak Arnavutluk Anayasa Mahkemesi anlaşmayı Arnavutluk’un çıkarlarını karşılamadığını düşünerek feshetti. Ara ara gündeme gelen bu sorun, hakkında kararlı olan Arnavutluk hükümeti artık bu anlaşmayı yapmak istiyor.

Nuray KARAGÖZ
o-Staj 2018 BALKAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...