Yunan Hükümetinden Müftülük Açılımı

Yunanistan’da haftalık olarak yayımlanan To Vima gazetesi, ‘’Hükümetin, Yunan devleti ile azınlık arasında temel sorunlarından birisi olan müftülük sorununa son vermek için, müftülerin belirlenmesi konusunda değişiklik yapmaya yöneldiğini’’ bildirdi. Gazetede Başbakan Yardımcısı Theodoros Pangalos başkanlığında çeşitli bakanlardan oluşan bir komisyonun, Gümülcine, İskeçe ve Meriç illerinde müftülerin ‘’dolaylı’’olarak seçimle belirlenmesine yönelik bir yasa tasarısıyla ilgili yaptığı çalışmada son aşamaya gelindiği açıklandı.

Gazete, ‘’özel bilgilere’’ dayandırarak yazdığını ileri sürdüğü haberde, gelecek günlerde kamuoyuna açıklanacağını belirttiği tasarının ana parametresinin, ‘’son aşamada Yunan devleti tarafından onaylanması öngörülen müftülerin seçiminde oy kullanacak din adamlarından oluşacak delegelerin belirlenmesi olduğunu’’ kaydetti.

Haberde, söz konusu tasarıya göre, ‘’Her üç ilde oluşturulması öngörülen 30-35 kişilik delege listelerinde yer alacak din adamlarının, kıdem süresine göre ya da kura ile belirleneceği ve seçimlerde en çok oy alan adayın, Eğitim Bakanlığınca onaylanmasının ardından yayımlanacak Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile 5 yıl süreyle Müftü olarak atanacağı’’ belirtildi.

Müftülerin yargı yetkileri ile ilgili olarak da, ‘’ Daha tam kesinleşmemekle birlikte, İslami kurallara göre alınan kararların Yunan kanunlarıyla uyuşup uyuşmadığı konusunda yardımcı olmaları için Müftülere hukuki danışmanlar atanması ya da kararların kontrol edilmesi için bidayet mahkemelerinde özel bilirkişi heyetleri oluşturulmasının düşünüldüğü’’ öne sürüldü.

To Vima gazetesi, ‘’Batı Trakya’da atanmış müftüler ve ‘sahte müftüler’ ile olan bugünkü durumun sona erdirilmesi hükümetin başlıca bir seçimidir. Bu konu, daha önce de Müslüman Azınlığın günlük yaşamının ve kurumlarının iyileştirilmesini arzu ettiğini gösteren Papandreu’nun da hayır duasını almaktadır.’’ İfadesini kullandı.

 

(tuicakademi-nvt haber)

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Davetlisiniz: Afet Sonrasında Yükseköğretime Erişim Hakkı İzlenmesi Raporu

📢 Davetlisiniz! 📢 Birlikte İyileşiyoruz programının bir parçası olan afet...

Suriye’de Mücadele: Türkiye ve İsrail

Bu makale, 14 Şubat 2025 tarihinde Shlomo Ben-Ami imzasıyla...

Türkiye’nin Toplumsal Haritası: TGSS 2024

Türkiye’nin Toplumsal Haritası Türkiye Genel Sosyal Saha Araştırması (TGSS), Türkiye’nin...

Almanya Yol Ayrımında

Bu makale, 14 Şubat 2025 tarihinde Ulrike Malmendier, Thilo...