Yeni Ortadoğu Kongresi

Başbakan Erdoğan’ın AK Parti Genel Başkanı olarak gerçekleştirdiği son kongreye damga vuran en önemli dış politika gelişmesi Ortadoğu’dan geniş katılım oldu.

Bu misafirler arasında Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin katılımı sembolik açıdan oldukça önemliydi. Mursi’nin ziyareti Arap Baharı’nın başından beri geliştirilmeye çalışılan Türkiye-Mısır ekseninin şu ana kadarki en açık göstergesi oldu. Türkiye iç siyaseti açısından  ise Mursi’nin cumhurbaşkanı olduktan sonra bazı ülkelere gidip henüz Türkiye’ye gelmemiş olması -hatalı olarak- muhalefet kozu olarak kullanılmaya çalışılıyordu. Mursi Kongre’ye katılımı ve yaptığı konuşma ile bu sayfayı bir daha açılmamak üzere kapatmış oldu. Arap baharı Ortadoğu’daki bütün dengeleri altüst etti. Eski ittifakları bozarken yeni ittifaklara yol açtı. Türkiye Arap Baharı’nın başında Hüsnü Mübarek’i eleştirip, bu ülkedeki muhalefeti desteklediğinde büyük bir risk almıştı. Zira uzun yıllardır iki ülke arasında bir türlü düzelmeyen ilişkilerde, böyle bir hamle zaten soğuk olan ilişkileri tamamen bitirebilir ya da hasmane bir noktaya taşıyabilirdi. Oysa sonuç tam tersine oldu ve bugün Mısır’da iktidara gelen Müslüman Kardeşler ve bu hareketin cumhurbaşkanı olan lideri Muhammed Mursi Türkiye-Mısır ekseninden bahseden lider oldu. İslam dünyasının en etkili ülkelerinden Mısır ile en istikrarlı ve güçlü ülkesi Türkiye arasındaki bu ilişki, istenilen düzeyde sürdürülebilirse, Yeni Ortadoğu’yu kuracak bir sinerji oluşturabilecek potansiyele sahip. Türkiye’nin bir süredir bu konuda istekli olduğu biliniyordu. Mursi’nin AK Parti Kongresi’ne katılması, bu kongrede uzun bir konuşma yapması, sıcak mesajlar göndermesi, Türkiye’yi Mısır devrimini ilk ve en çok destekleyen ülke olarak selamlaması, iki ülke arasındaki ilişkilerin stratejik seviyeye taşınmasına sıcak yaklaştığı mesajı vermesi Türkiye-Mısır ekseni konusunda talebin karşılıklı olduğunu gösteriyor. Yine Mursi’nin gerek demokrasi, gerek İslam, gerekse de bölgesel dengeler konusunda Erdoğan’ın mesajlarına oldukça yakın bir pozisyonda olması, bu eksenin kurulma ihtimalini güçlendiriyor. Özetle AK Parti Kongresi birçok ülkeden katılımla, basit bir parti kongresi değil, Arap Baharı sonrasında Ortadoğu’yu kuracak iradeyi oluşturma hedefli bir Yeni Ortadoğu Kongresi oldu.

Nuh YILMAZ

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Srebrenitsa Soykırımı Mahkumu Radislav Krstic’in Mektubu

Srebrenitsa’da soykırımın desteklenmesi ve yardım edilmesi suçundan Lahey’de 35...

Trump’ın Ukrayna’da Batı/NATO Barış Gücü Planına Yönelik 10 Engel

Andrew Korybko 10 Obstacles To Trump’s Reported Plan For Western/NATO...

Türkiye-AB İlişkilerinde Kırılma Noktası: AK Parti Döneminde Yaşanan Gelişmeler ve Güncel Durum

Dr. Aziz Armutlu Giriş: Türkiye AB İliskileri Türkiye ile Avrupa Birliği...

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...