Üsküp’te Brdo-Brijuni Süreci ‘Liderler Buluşması’

       Balkanlarda bölgesel iş birliğini artırmak için Slovenya ve Hırvatistan’ın inisiyatifinde 2013’de başlatılan Brdo-Brijuni Süreci’nin “Liderler Buluşması,” bu yıl Makedonya’nın başkenti Üsküp’te gerçekleştirildi. Toplantıya,Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitarovic, Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Arnavutluk Cumhurbaşkanı İlir Meta, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konsey Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanovic katıldı.

      Toplantı sonrasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Makedonya Cumhurbaşkanı Corge İvanov, ekonomik bağlılık, güvenlik bağlılığı ile yasa dışı göç, suç ağları, geri dönen yabancı savaşçılar ve teröristler gibi tehditlerin bölge ülkeleri birbirine yakınlaştırdığını belirtti. İvanov, AB’den kendilerine yönelik boş vaatlerde bulunmamalarını temenni ettiklerini ifade ederek, AB üyeliğinin kendileri adına önemli bir durum olduğunu söyledi ve Makedonya’nın AB ve NATO’ya üye olma hedefine öncelik verdiğini sözlerine ekledi. İvanov’dan sonra söz alan Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitarovic, Güneydoğu Avrupa ülkeleri arasındaki sorunların AB üyeliğinden önce çözülmesi gerektiğini vurgularken, AB’nin Arnavutluk ve Makedonya ile müzakerelerin başlamasına yönelik kararının memnuniyetle karşıladığını ifade etti. Kitarovic, “Güneydoğu Avrupa’da yaşayan tüm vatandaşların güvenliği ve refahının geleceği ile AB’nin geleceğidir.” yorumunda bulundu. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ise Makedonya ve Bulgaristan ile Kosova ve Karadağ arasındaki iyi komşuluk ilişkilerini işaret ederek, Balkanlar bölgesinin daha fazla dostluk anlaşmasına ihtiyacı olduğunu belirtti. Tusk, Kuzey Kore ve Güney Kore arasındaki dostluk buluşmasına dikkat çekerek, çatışmaların hiçbir zaman eksik olmadığı Balkanların mutlu sona doğru gidebileceğini söyledi ve Yunanistan ile Makedonya arasındaki isim sorununun çözümünün bölgede ki barışın sağlanması adına sembolik bir önemi olduğunu kaydetti.

Diğer yandan, Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor, Balkan ülkelerinin AB üyesi olma yolundaki reformlarına devam etmeleri gerektiğini ifade ederken, Bulgaristan Başbakanı Borisov ise, bölge ülkelerinin kendi aralarındaki açık sorunları çözeceklerine dair umutlu olduğunu söyledi ve Balkanların;ekonomi, enerji, altyapı ve ticari bakımdan gelişmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

       Brdo-Brijuni Süreci, 2013 yılında Slovenya ve Hırvatistan’ın inisiyatifinde bölge ülkelerinin aralarındaki mevcut sorunlarının çözümüne ilişkin fikir alışverişinde bulunmak, AB’nin genişleme sürecini değerlendirmek ve tüm bölge ülkelerinin çıkarına olacak ekonomik ve altyapısal öncelikleri belirlemek hedefleri çerçevesinde kuruldu. Balkan ülkelerini aynı oturumda bir araya getirmesi bakımından son derece önemli olan Brdo-Brijuni Süreci, özellikle ülkelerin ikili sorunların çözümüne yönelik fikir alışverişlerinde bulunmalarını sağlama açısından çok verimli bir oluşum olarak görünmektedir. Özellikle ülkelerin en üst seviyede yetkili temsilcilerini(Cumhurbaşkanları) bir araya getirmesiyle yüksek düzeyde bir toplantı olanağı sunmaktadır.

 

 

Cihan Duman

o-Staj 2018 BALKAM Stajyeri

 

Kaynakça:

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...