Ürdün’de “Ortadoğu’da Mülteciler Konferansı” Gerçekleştirildi

Türk İş birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) katkılarıyla Ürdün’ün Başkenti Amman’da “Ortadoğu’da Mülteciler-Uluslararası Toplum: Fırsatlar ve Zorluklar” konulu uluslararası konferans düzenlendi.

Prens El Hassan bin Talal’ın himayesinde, Yarmouk Üniversitesi Mülteciler, Yerinden Edilmiş Kişiler ve Zorunlu Göç Çalışmaları Merkezi tarafından düzenlenen konferans Amman’da gerçekleştirildi.  Konferans TİKA tarafından desteklendi. “Ortadoğu’da Mülteciler-Uluslararası Toplum: Fırsatlar ve Zorluklar” konulu uluslararası konferansa Prens El Hassan bin Talal açılış konuşması yaptı. Konuşmasında; “Nüfus tsunamisi” olarak nitelendirdiği mültecilerin yüzde 80’inin Müslüman olduğunu belirtti. Ayrıca Talal; İslam dünyasının bu konuda yeterli çabayı göstermediğini, bu sorunun hiçbir ülke tarafından tek başına çözülemeyeceğini, Arap ülkelerinin ve mülteci krizinden en çok etkilenen üç ülke olan Türkiye, Ürdün ve Lübnan’ın iş birliği yapmasının önemli olduğunu vurguladı.
Konferansta mülteci krizleri karşısında uluslararası toplumun çabalarının yetersiz kaldığı, eğer bir çözüm bulunamazsa ABD’nin UNRWA bütçesi ile ilgili kararının Filistinli mültecilerin yaşam koşullarını daha da zor hale getireceği üzerinde de duruldu.

Bu gelişmenin Ortadoğu halkları için Arap birlikteliği önünde büyük bir ön adım niteliği taşıdığı düşünülebilir. Ek olarak, birliktelik çağrısı yapan bu konuşmanın prens tarafından belirtilen üç ülkeden ziyade tüm Ortadoğu’yu kapsamasının daha nitelikli bir kenetlenme oluşturacağı fikrindeyim. Zira, bölgedeki yaygın nüfusun Arap olmasına bakarsak milliyetçilik düşüncesi ile bölgede bir bütünlük oluşturmak daha kolay olacaktır.

Hacer AKSU
o- Staj 2018 ORTAM Stajyeri

Kaynakça:

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

TikTok Kapandı ve Yeniden Açıldı: Dijital Rekabet VS İfade Özgürlüğü

Sosyal medya çağının en çarpıcı ve tartışmalı olaylarından biri...

Trump II: Yeni Dönemde ABD ve Dünya

Donald Trump, 20 Ocak 2025 itibarıyla ikinci kez ABD...

Uluslararası İlişkiler ve Türk Dış Politikası – Almanak 2024

Almanaklar, internetin yaygın olarak kullanılmaya başladığı yıllara kadar, geçmiş...

AB’nin Ucuz İş Gücü Talebi, Ukrayna’nın Yeniden İnşasını Tehlikeye Atıyor

Bu yazı, uluslararası ilişkiler analisti Andrew Korybko tarafından 9...