Uluslararası Para Fonu (International Monetary Found-IMF)

Uluslararası para fonu (IMF), global parasal işbirliğini geliştirmek, mali istikrar oluşturmak, uluslararası ticareti kolaylaştırmak, yüksek istihdam ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi desteklemek ve dünya çapında yoksulluğu azaltmak için çalışan ve 185 ülkeyi kapsayan bir kuruluştur.

 

IMF, üye hükümetlerin globalleşmenin getirdiği fırsatlardan yararlanmaları ve güçlüklerle baş edebilmeleri için önemli bir konuma sahiptir. IMF global ekonomi eğilimleri ve performansları takip eder, ufukta sorunlar gördüğünde üye ülkeleri uyarır, ekonomik güçlüklerle nasıl baş edeceğine dair bilgileri sağlar.

Tarihçesi

IMF, 2. Dünya Savaşı’nın sona ermesi ile birlikte global ekonominin gelişmesinde rol oynamıştır. 1930’lu yıllardaki Büyük Buhran Dönemi’nde ülkeler, yabancı ticaret engellerini ani bir şekilde artırarak ihracat piyasaları için birbirleriyle rekabet etmek üzere  para birimlerinin değerini düşürmüş ve yabancı parayı ülkede tutmak için vatandaşların özgürlüğünü kısıtlayarak, kötüye giden ekonomilerini desteklemeye çalışmışlardır. Sonunda, bu gayretlerin onlara zarar verdiği ve pek çok ülkede yaşam standardını düşürdüğü görülmüştür.

Uluslararası parasal işbirliğindeki bu düşüş, IMF kurucularını uluslararası para sistemini izlemekle yükümlü bir kurum planlamaya yöneltmiştir. Böylece yeni global kuruluş, döviz kurlarında istikrar sağlayacak ve üye ülkelerin ticareti engelleyen döviz alış-veriş kısıtlamalarını ortadan kaldırmaya teşvik edecektir.

Üyelik

IMF’ e üye olmak için ülkenin başvurması ve mevcut ülkelerin çoğunluğu tarafından kabul edilmesi gerekir. Katılımın ardından her bir IMF üyesi için, dünya ekonomisindeki göreli büyüklüğüne göre bir kota belirlenir. IMF üyeleri, 2008 Mayıs ayında kota sistemini global ekonomik realite değişikliklerini, özellikle de global ekonomideki gelişen başka piyasaların ağırlığını dengelemeye karar verdiler. Bir üyelik kotası, o üyenin IMF ile olan mali ve organizasyonel ilişkisinin, aşağıdakilerden de dahil olmak üzere temel yönelimlerini belirler:

1.Abonelikler: Üyenin kota aboneliği, üyenin IMF’ye sağlamakla yükümlü olduğu maksimum mali kaynak miktarını belirler. Üye, IMF’ye katıldıktan sonra abonelik bedelini tamamen ödemelidir. Bunun %25’ e kadar olan kısmı IMF’nin Özel Çekme Hakları (SDR) adı verilen kendi para birimi ile veya genel kabul gören para birimleriyle ödenmelidir.

2.Oy Hakkı: Üyenin IMF kararlarındaki oy verme haklarını kota belirler. Her IMF üyesi 250 temel oy, ayrıca kotamın her 100.000 SDR’si için artı bir oya sahiptir. Yeni kararlaştırılan kota ve katılım reformu 54 üye  ülkedeki kota artışının sonucunda, pek çoğu gelişmekte olan piyasa ülkelerinden oluşan dinamik ekonomilerde önemli bir değişimle sonuçlanacaktır.

3.Mali Kaynaklara Erişim: Bir üyenin IMF’ den alabileceği mali kaynak miktarı ülkenin kotasına bağlıdır. Kredi türleri olan Stand- By ve Extanded Arrengements altında, üye bir ülke yıllık olarak kotasının %200 oranında ve toplamda %600 oranında borç olabilir. Ancak özel durumlarda daha fazla kredi verilebilir.

4.SDR Tahsilatı: IMF’ nin hesap birimi olan SDR tahsilatı, uluslararası yedek  aktif olarak kullanılır. Bir üyenin genel SDR tahsilat payı, kotası ile doğru orantılıdır.

Dilara Batırer

TUİÇ Stajyeri

Kaynakça

Uluslar arası Para Fonu( IMF), Web Adresi:www.imf.org/, Erişim Tarihi:13.02.2014

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Orta Güçler Çok Kutuplu Bir Dünya Yaratacak

Dani Rodrik - Cambridge Bu yazı ilk olarak 11 Kasım...

Amerika Bir Sonraki Sovyetler Birliği mi?

Harold James, Princeton Üniversitesi'nde Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Bu...

Stabil Kripto Paralar Doların Küresel Statüsünü Koruyabilir

Paul Ryan, ABD Temsilciler Meclisi'nin eski sözcüsü (2015-19), American...

Avrasya’da Kolektif Güvenlik: Moskova ve Yeni Delhi’den Bakışlar

Collective Security in (Eur)Asia: Views from Moscow and New...