Uluslararası İlişkiler bölümünü kazanan arkadaşlarımızı tebrik ediyoruz. Bölümün muhtevasına dair merak ettiğiniz hususlara cevap bulabilmek adına hazırladığımız çalışmamızın geleceğinize yön verme yolunda sizlere yardımcı ve faydalı olmasını dileriz.
Türkiye’de uluslararası ilişkiler alanında önde gelen akademisyenlerin görüşlerinden oluşan çalışmamız, uluslararası ilişkiler bölümünde seneler geçtikçe yoğunlaşan ‘‘Mezun olunca ne olacağım? Bir mesleğe sahip olacak mıyım?” vb. sorulara dair deneyimleri ve tavsiyeleri içeriğinde barındırıyor. Uluslararası ilişkilerin bir meslek olup olmadığını, dünyada ve Türkiye özelinde yapılan çeşitli karşılaştırmaları, bir uluslararası ilişkiler öğrencisinin neleri nasıl yapması gerektiğini merak ediyorsanız, sizleri çalışmamızı incelemeye davet ediyoruz.
“TÜM ULUSLARARASI İLİŞKİLERCİLER TÜRKİYE’Yİ KURTARMA DERDİNE DÜŞÜYOR. HERKES TÜRKİYE’Yİ KURTARIRKEN DE BİR SURİYE UZMANI YA DA BİR GÜNEY AFRİKA UZMANI BULAMIYORSUNUZ.”
BERİL DEDEOĞLU
“KAVRAMSIZ, KURAMSIZ, RASTGELE GENEL BİLGİLERE DAYALI DEDİKODULARLA OLUŞMUŞ BİR BİLGİ DAĞARCIĞIYLA ULUSLARARASI İLİŞKİLERİ YORUMLARSANIZ, HERKESİN YAPABİLECEĞİ BİR İŞ YAPMIŞ OLURSUNUZ VE KİMSEYE DE KIZMAYA HAKKINIZ OLMAZ.”
EROL KURUBAŞ
“ULUSLARARASI İLİŞKİLERİ, GÜNÜMÜZÜN VE GELECEĞİMİZİN MESLEĞİ OLARAK GÖRÜYORUM. ÇÜNKÜ ULUSLARARASI İLİŞKİLER UZMANLARI, OLAYLARA DAHA GENİŞ AÇIDAN BAKIYORLAR.”
TAYYAR ARI
Ben ODTÜ Uluslararası İlişkiler bölümünü kazandım.Fakat okuduğum bir yazıda bu bölümü okuyan öğrencilerin mesleğini nasıl yönlendireceğini 1. sınıftan belirleyip ona göre yol almasını söylemiş.Ben ise bu bölümün hangi alanlara yontulabileceğini bilmiyorum doğrusu.Bu konuda sizden genel bir bilgi rica edecektim.
Ankara unv. Uluslarası ilişkileri okusam aynı zamanda da hukuk derslerını alsam bitirnce hukukcu olabiliyor muyum ?
İngiltere’de 13.asırda (1215 de MAGNA CARTA LİBERTATUM ile) BÜYÜK FERMANLA kralın yetkileri sınırlandırılmıştır. Biz ise sekiz asır sonra bir kişiye (C.Başa) büyük ,olmadı daha büyük yetkiler veriyoruz. Demek ki hürriyet, demokrasi ve cumhuriyet değerlerini hazmedememişiz. Fark burada.
Yorumunuza sağlık…
“”Demokrasi’nin ve hürriyetin “” batı dan çıktığını ve hangi anlamlara geldiğini, ne için yapıldığını, nasıl bir algıyla bu şekilde konuştuğunu bilmeyen, tarihsel olarak doğru bir bilgiye sahip olmayan özellikle kendi ülkesinin tarihi açısından, sadece batının ya yazdığı yada yönlendirdiği tarihi okuyan , kendi yattığı yerden ülkenin başında duran gece gündüz çalışıp koşuşturan Cumhurbaşkanımıza laf atan ve “çok yetki veriyorsunuz” diyerek eleştiren, günümüz şartlarıyla bölge durumunu algılayarak düşünemeyen bir uluslararası ilişkiler öğrencisi’nin (yada her kimsen) bu yorumu yapması gayet normal
İşte batının ve batıcıların zihinlere vurduğu prangalardan kendini kurtarmış vatansever Anadolu evladı…