Uluslararası İlişkiler

Uluslararası İlişkiler kısaca nedir?

Uluslararası İlişkiler siyaset bilim dalı ( Siyaset bilimi, politika bilimi ya da politoloji, siyasi teorileri ve siyasi teorilerin pratiklerini inceleyen, siyasi sistemler ve siyasi davranışlar alanıyla ilgilenen bir sosyal bilim alanıdır. ) olan “uluslararası sistem” içindeki, uluslararası ilişkilerin temel oyuncusu olarak kabul edilen devletlerin, diğer devletlerle, uluslararası/bölgesel/hükumetler arası örgütler, çok uluslu şirketler, uluslararası normlar ve uluslararası toplumla olan ilişkilerini inceleyen disiplinlerarası bir disiplindir.

Uluslararası ilişkiler bir bilim olarak 1919’da, Galler’in Aberystwyth kentinde doğmakla birlikte ilk yıllarında Britanya’da gelişmiştir. Bu dönemde disipline hakim ekol, idealizmdir. Savaş sonrası ağırlık merkezi ABD’ye kaymış, hakim paradigma da realizm olmuştur. 1960’lardaki davranışsalcı devrimden etkilenen disiplin daha sonraları pek çok alt dala ayrılmıştır.

“Uluslararası” mı “uluslar arası” mı?

Türk dil kurumu (tdk) doğru kullanımı  “Uluslararası” olarak vermektedir. “Uluslar arası” şeklinde kullanım hatalı kullanımdır. Ayrıca “Uluslararası” kelime olarak ne ifade ettiğini TDK ya göre verelim:
Uluslararası ilişkiler nedir? Uluslararası ilişkiler nedir?

Uluslararası: Çeşitli milletlerin arasında yapılan, milletlerin arasında çok yönlü ilişkilerle ilgili olan, milletlerarası, beynelmilel, enternasyonal olarak tanımlanmaktadır.

Uluslararası İlişkiler Bölümü Nedir?

Uluslararası ilişkiler bölümü nedir? Uluslararası ilişkiler bölümü nedir?

Uluslararası ilişkiler bölümü, lisans ve lisansüstü öğrenciler için disiplinlerarası bir çalışma alanıdır. Uluslararası İlişkiler Bölümünün öncelikli amaçlarından birisi öğrencilerin bu alanda temel bilgileri ve bilimsel bakış açısıyla donatmak ve onları uluslararası gelişmeleri analitik biçimde kavrayabilecek ve yorumlayabilecek düzeyde bilimsel formasyona sahip uzmanlar olarak yetiştirmektir.

Uluslararası İlişkiler Taban Puanları: Taban Puanları ile Uluslararası İlişkiler 2015 YGS LYS Yerleştirme Başarı sıralamasını göz önünde bulundurursak, taban puan en düşük 197 ve en yüksek taban puan olarak 498 puan ile giriş olmuş. Üniversitelerin puan durumlarını ayrıntılı vermeye çalışacağız.

Uluslararası İlişkiler Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Bu bölümden mezun olduktan sonra iş olanakları neler birlikte göz atalım.

Uluslararası sistemin tarihini ve geçirdiği evreleri, işleyişini, hukuksal çerçevesini, ekonomik yapısını, devlet ve devlet dışı aktörlerin ilişkilerini öğrenmektedirler. Uluslararası İlişkiler Bölümü, öğrencilere geleceklerini şekillendirmede geniş bir bilgi birikimi ve kültürel altyapı sağlamasının yanı sıra, geniş bir çalışma alanı da sağlamaktadır. Kısaca iş olanakları:

Mezunlar, başta Dışişleri Bakanlığı olmak üzere İçişleri Bakanlığı, Maliye ve Gümrük Bakanlığı, Kültür Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı gibi bakanlıklarda, çeşitli kitle haberleşme kuruluşlarında ve uluslararası bankalarda çalışılabilir, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlıkları gibi devlet bürokrasisinin üst kademelerinde görev yapabilirler.

Uluslararası İlişkiler Uluslararası İlişkilerci Olmak

Uluslararası ilişkiler bölümü dersleri
  • Türk Dış Politikası
  • İktisada Giriş
  • Hukukun Temel Kavramları
  • Political Science
  • Bilimsel Araştırma Teknikleri
  • Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi
  • Uluslararası Hukuk
  • Uyrukluk ve Yabancılar Hukuku
  • Balkanlar
  • Soğuk Savaş Sonrası Gelişmeler
  • Borçlar Hukuku
  • Uluslararası Hukukta Son Gelişmeler
  • Avrupa Entegrasyon ve Topluluk Hukuku
  • İdare Hukuku
  • Rusya – Kafkasya
  • European Security
  • Ekonomi
  • Siyaset Bilimi
  • Siyasal Tarih
  • Devletler Hukuku gibi dersler verilmektedir.

Uluslararası ilişkiler bölümü dersleri sınıflar halinde ayrıntılı eklenecektir.

Uluslararası İlişkiler Staj

Uluslararası ilişkiler bölümü öğrencilerinin staj olanakları hakkında bilgi almak için ayrıntılı staj sayfamıza göz atabilirsiniz:

Link: Uluslararası ilişkiler Staj

Uluslararası İlişkiler Film Listesi

Uluslararası ilişkiler Öğrencilerinin Uluslararası ilişkilere dair izleyebilecekleri filmlerin listesini yapmaktayız. Tavsiye film listesi için:

Link: Film Listesi

Uluslararası İlişkiler Kitap Listesi

Uluslararası İlişkiler Tavsiye Kitap Listesi Uluslararası İlişkiler Tavsiye Kitap Listesi

TUİÇ Akademi sizler için uluslararası ilişkiler gibi disiplinlerarası bir çalışma alanının okuma listesini oluşturma çalışmaları yapmaktadır. Listemize ulaşmak için:

Link: Kitap Okuma Listesi

Türkiye’de Uluslararası İlişkilerci Olmak

Uluslararası ilişkilerin bir meslek olup olmadığını, dünyada ve Türkiye özelinde yapılan çeşitli karşılaştırmaları, bir uluslararası ilişkiler öğrencisinin neleri nasıl yapması gerektiğini merak ediyorsanız aşağıdaki makalemizi incelemenizi öneriyoruz.

Link: Türkiye’de Uluslararası İlişkilerci Olmak

Uluslararası İlişkiler ve TUİÇ Akademi

TUİÇ Akademi; Uluslararası ilişkiler başta olmak üzere farklı disiplinlerde eğitim görmüş ya da görmekte olan; küresel ölçekte siyasal üretimi ve analizinde rol oynayabilecek gençleri, alanlarında uzman akademisyenlerin katkıları ile yazarak ve araştırarak dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmeye teşvik etme misyonu taşımaktadır. (Uluslararası ilişkiler üzerine makaleler ile www.tuicakademi.org bu alanda araştırmalarına devam etmektedir.)

Not:

Bu sayfa sürekli olarak güncellenecektir. Son güncelleme tarihi: 28 Haziran 2016

KAYNAKÇA:

[ 1 ] http://www.tuic.org.tr/
[ 2 ] İKÜ
[ 3 ] TDK

Sosyal Medyada Paylaş

3 COMMENTS

  1. 45 yaşında bir kişi uluslararası ilişkiler mezunu olursa hatta yüksek lisans yapmış olursa iş bulabilirmi

  2. İngiltere’de 13.asırda (1215 de MAGNA CARTA LİBERTATUM ile) BÜYÜK FERMANLA kralın yetkileri sınırlandırılmıştır. Biz ise sekiz asır sonra bir kişiye (C.Başa) büyük ,olmadı daha büyük yetkiler veriyoruz. Demek ki hürriyet, demokrasi ve cumhuriyet değerlerini hazmedememişiz. Fark burada.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Orta Güçler Çok Kutuplu Bir Dünya Yaratacak

Dani Rodrik - Cambridge Bu yazı ilk olarak 11 Kasım...

Amerika Bir Sonraki Sovyetler Birliği mi?

Harold James, Princeton Üniversitesi'nde Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü. Bu...

Stabil Kripto Paralar Doların Küresel Statüsünü Koruyabilir

Paul Ryan, ABD Temsilciler Meclisi'nin eski sözcüsü (2015-19), American...

Avrasya’da Kolektif Güvenlik: Moskova ve Yeni Delhi’den Bakışlar

Collective Security in (Eur)Asia: Views from Moscow and New...