Uluslararası Gündem – Haftalık Bülten: 11 – 17 Aralık

VERSAY SARAYI’NA BAE YATIRIMI

Birinci Dünya Savaşı’nı bitiren anlaşmanın imzalandığı ve resmi kabul törenlerinin gerçekleştirildiği tarihi Versay Sarayı’nın bir kısmı Fransız basınında çıkan haberlere göre Birleşik Arap Emirlikleri’ne satılacak. 

Bugün Fransa’nın önemli yapılarından olan ve ordu tarafından kullanılan Récollets Kışlası’nın BAE’ye satılmaya hazırlandığı iddiası Fransa Yatırım Birimleri tarafından doğrulandı.

Tarihi Versay Sarayı’nın bir parçası olarak sarayın hemen yanında bulunan kışlanın satılarak otele dönüştürülmesi hedefleniyor. Versay Belediye Başkanlığı yetkilileri ile Dubai’ye giden bir heyetin otel projesi ile BAE’li yetkililere tanıtım yaptığı belirtildi.

Savunma Bakanlığı’na ait olan yaklaşık 5 bin metrekare büyüklüğündeki kışlanın 50 milyon dolarlık bir bedel ile yatırıma açılması beklenirken otelin belli bir konsept ile binicilik meraklılarına da kapılarını açması bekleniyor. 

Kaynak: Haber7, Orta Doğu Haber                                                       

Aybüke ÖZBUĞUTU

 

MYANMAR’IN SİVİL LİDERİ AUNG SAN SUU KYİ YENİDEN HAPİSTE

Myanmar sivil lideri Aung San Suu Kyi, pazartesi günü hapse girdi. Myanmar’ın demokratik yüzü olarak bilinen Suu Kyi, 10 ay önce ordu iktidarı ele geçirip onu gözaltına almadan önce ülkenin fiili lideriydi. 

Suu Kyi’nin hapse girmesiyle uluslararası kamuoyundan kınama haberleri de peş peşe geldi. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Özel Raportörü Tom Andrews, kararı “saçma bir tiyatro”  ve iktidardaki cuntayı “bir suç çetesi” olarak nitelendirdi. İnsan Hakları İzleme Örgütü ise “Ordu, askeri diktatörlüğe karşı tüm muhalefeti ortadan kaldırmak için bu düzmece mahkemeyi kullandı.” yorumunu yaptı. 

Myanmar Dışişleri Bakanlığı, yapılan yorumlara “Mahkeme önünde herkes eşittir ve hiç kimse yasaların üzerinde değildir.” karşılığını verdi. Bakanlık, BM ve diğer kuruluşların açıklamalarını “egemen bir ülkenin iç yargı yetkisine giren mahkeme kararına karşı tek taraflı bir karar vermekle” eleştirdi.

Kaynak: CNN News

Şamil ORHAN

 

PUTİN, SAVUNMA SANAYİİNDE LİDERLİK İDDİA EDİYOR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin yeni bir silahlanma yarışında birinci sırada olduğunu savundu. Moskova’nın gelişmiş savaş silahlarının geliştirilmesinde dünyanın geri kalanına liderlik ettiğini ve Washington’u geride bıraktığını iddia etti. 

Putin, Rus televizyonunda yayınlanan “Recent History” adlı yeni bir belgesel filmde Rusya’nın nükleer faaliyetlerine “Hem savaş başlığı hem de taşıyıcılarında ABD ile başa baş gidiyoruz, ancak yine de umut verici gelişmelerde şüphesiz biz lideriz.” diyerek vurgu yaptı.

Rusya lideri, “Silahlarda geleneksel olarak sahip olduğumuz yetenekleri modernize etmekle kalmıyoruz, yeni sistemleri de tanıtıyoruz.” dedi. Diğer devletlerin bir gün kendi ülkesinin sahip olduğu silahlara sahip olacağını, ancak Moskova’nın o aşamada zaten o silahlara karşı koymak için araçlar üretmiş olacağını söyledi.

Putin’in sözleri, Rusya’nın maksimum 9 Mach hızında hipersonik silahlar geliştirdiği açıklamasının ardından geldi. Putin bu silahların geliştirilmesinin “Batılı eylemlere gerekli bir yanıt” olarak niteledi. Moskova, Rusya Savunma Bakanlığı’nın bir Rus savaş gemisinin ses hızının dokuz katı veya 10.000 km/s hızla hareket eden son teknoloji Zirkon füzesinin test atışlarını gerçekleştirdiğini söyledi. Putin de kasım ayında füzelerin tamamlanmak üzere olduğunu ve 2022’de orduya teslim edileceğini doğruladı.

Kaynak: Reuters, Russia Today

Şamil ORHAN

 

ABD YÜKSEK MAHKEMESİ’NDEN KÜRTAJ KARARI

ABD Yüksek Mahkemesi, kürtaj merkezlerinin ‘Teksas Kürtaj Yasası’na itiraz etmek için dava açabileceğine hükmetti. ‘SB8’ olarak bilinen yasa, kadınların hamile olduğunu öğrenmeden önce veya hamileliğin ilk altı haftası içinde kürtaj yapan doktorlara dava açma hakkı verdi.

1 Eylül’de yürürlüğe giren ‘SB8’ yasası, bazı doktorların anne karnındaki ceninin kalp atışının başladığı dönemden sonrası için kürtajı yasakladı. Yasa, acil tıbbi durumlarda ise kürtaja istisna getiriyor: tecavüz veya ensest. Böylece bireylere Teksas’tan veya başka bir eyaletten altı haftadan sonra kürtaj yapan doktorlara dava açma hakkı tanıdı. 

Doktorlar, kadın hakları savunucusu aktivistler ve Biden yönetimi yasayı ağır bir şekilde eleştirdi. Teksas kürtaj merkezleri ve federal hükümetin yasaya itiraz etmek için dava açıp açamayacağı ise merak konusu. 

Kaynak: BBC

Özden BULUTBEYAZ

 

ABD’DEN EL SALVADOR’A ÇETELERLE MÜZAKERE SUÇLAMASI 

ABD Hazinesi, 2020’de Nayib Bukele yönetiminin MS-13 ve Barrio 18 sokak çetelerine “mali teşvikler” sağladığını söyledi. 2020 yılında benzer suçlamaları şiddetle reddeden Bukele yönetimi, ABD’nin söylemlerine yanıt vermedi.

Açıklama, Bukele hükümetinden iki yetkilinin mali yaptırımlar için görevlendirildiği sırada geldi. ABD Hazinesi, hükümet yetkilileri ve çete liderleri hakkında yapılan soruşturmanın gizli müzakereleri ortaya çıkardığını söyledi. İddiaya göre, “bilinen çete üyelerinin cezaevi tesislerine girmelerine ve üst düzey çete liderleriyle görüşmelerine izin verilen, hapsedilen çete liderlerini içeren bir dizi gizli toplantıya liderlik etti, kolaylaştırdı ve organize etti”.

Yapılan açıklamaların ardından ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı, yardımları El Salvador’daki devlet kurumlarından sivil toplum kuruluşlarına aktaracağını duyurdu. 

Kaynak: The Guardian

Özden BULUTBEYAZ

 

JAPONYA VE ABD’DEN İTTİFAK

Japonya Dışişleri Bakanı Yoshimasa Hayash ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken sert bir bölgesel güvenlik ortamında ülkelerinin ittifaklarını güçlendirmeye yönelik bir anlaşmada bulunduklarını söyledi. Bakanlar, bölgede artan güvenlik problemleri doğrultusunda Japonya ve ABD ittifakının caydırıcı olabileceği konusunda görüşlerinin ortak olduğunu vurguladı. 

Çin’in asker yığınağı ve Kuzey Kore’nin nükleer ve füze programlarıyla yüzleşen Japonya Başbakanı Fumio Kishida, yaptığı açıklamada düşman üslerine saldırı politikasını da geliştirme suretiyle Japonya’nın savunma duruşunu temelden güçlendirmeyi planladıklarını söyledi.

Kanada ise Çin’in insan hakları ihlalleri yaptığını savunarak Olimpiyat oyunlarına üst düzey yetkililerin katılmayacağını belirtti. Avustralya, İngiltere ve ABD de bu tutumu destekledi. Japonya’dan bu konuda henüz yanıt gelmedi. 

Kaynak: Reuters

İrem Damla MİRZA

 

ABD’NİN ÇİN’İN ASYA’DAKİ EKONOMİK BASKISINI KALDIRMA GİRİŞİMİ

ABD yönetimi, Hint-Pasifik’te Çin’e karşı ortak bir cephe oluşturmaya çalışıyor. Ortak cephe çabalarına yönelik ziyaretler Endonezya, Jakarta, Malezya ve Tayland’da gerçekleşecek. 

Güneydoğu Asya, dünyanın en büyük iki ekonomisi olan ABD ve Çin arasında stratejik bir savaş alanı haline geldi. Tayvan’a askeri ve siyasi baskı yapmakla suçlanan Çin, bölgeyi bağlayan ticaret yolunun tümünde de hak iddia ediyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken tarafından yapılacak ziyaret, Biden’ın Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği ile olan ilişkiyi derinleştirmek ve Çin’in zorbalığı karşısında bölgesel güvenlik altyapısını güçlendirme amacı taşıyor.

Biden yönetimi, Güneydoğu Asya’da Çin’in büyüyen ekonomik gücünü geri itme çabasının hayati bir önem taşıdığını vurguladı. ABD hükümeti, Biden’in Asya ülkeleriyle yapılacak olan planda ekonomik çerçevenin tam olarak neleri içerdiğini henüz açıklamadı. Fakat ticaretin kolaylaştırılması, dijital ekonomi, tedarik zinciri esnekliği, altyapı, temiz enerji ve işçi standartlarına odaklanılacağı belirtildi.

Kaynak: Reuters

İrem Damla MİRZA

 

IRAK BAŞBAKANI’NA YÖNELİK SALDIRIDA GÖZALTINA ALINANLAR SERBEST BIRAKILDI

7 Kasım’da Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) ile suikast saldırısına maruz kalan Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, düzenlenen saldırıdan yara almadan kurtulmuştu. Irak basını, saldırının ardından gözaltına alınan Patlayıcı Maddeler ile Mücadele Müdürü Tümgeneral Sabah el-Şelebi ve Cinayet Delili Subayı ve diğer kişilerin serbest bırakıldığını duyurdu. 

Tümgeneral Sabah el-Şelebi, el-Kazımi’ye yönelik saldırıda infilak etmeyen bombayı patlatarak, delilleri karartmakla suçlanarak 24 Kasım’da gözaltına alınmıştı. Kazımi’ye yönelik suikast girişiminde 3 SİHA düşürülmüş ancak 1 tanesi el-Kazımi’nin evine isabet etmişti. 

Kaynak: Hürriyet, Gündem Ortadoğu

Aybüke ÖZBUĞUTU

 

DANİMARKA’DA VATANDAŞLIK İPTALİ YASASININ SINIRLARI GENİŞLETİLİYOR

Avrupa’nın göç konusunda en kısıtlayıcı ülkelerinden biri olan Danimarka, çifte vatandaşlığı olan kişilerin vatandaşlık haklarını iptal etmek için yeni bir düzenlemeye gitme hazırlığında. Hükümet, vatandaşlık iptali yasasının “devletin hayati çıkarlarına zarar veren” kişileri de kapsayacak şekilde genişletilmesini istediğini duyurdu.

Göç Bakanlığı’nın basın açıklamasında sosyal demokrat hükümetin bu yeni yasa tasarısı ile belirli uyuşturucu kaçakçılarının yanı sıra “ülkenin büyük bir bölümünde ödeme sistemlerinin uzun süreli kesintiye uğramasına” sebep olacak bilgisayar korsanlarını hedef almayı planladığı belirtiliyor.

Bakan Mattias Tesfaye, yaptığı açıklamada “Bir kişi devletin hayati çıkarlarını ciddi şekilde etkileyen suçlar işlerse, mahkemeler onu Danimarka vatandaşlığından mahrum etme yetkisine sahip olmalıdır.” şeklinde konuştu. Tesfaye, konuşmasına “Aşırılık yanlısı grupların bu tür suçları işlemenin bedelinin çok yüksek olduğunu anlamasını sağlayacağız.” şeklinde devam etti.

Bu yıla kadar sadece sahte evrakla çifte vatandaşlık almış olan kişiler veya terör, organize suç gibi hükümlerden hapis yatanlar yargı yoluyla Danimarka vatandaşlığından çıkarılabiliyordu.

Kaynak: Euronews

Aybüke ÖZBUĞUTU

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

TikTok Kapandı ve Yeniden Açıldı: Dijital Rekabet VS İfade Özgürlüğü

Sosyal medya çağının en çarpıcı ve tartışmalı olaylarından biri...

Trump II: Yeni Dönemde ABD ve Dünya

Donald Trump, 20 Ocak 2025 itibarıyla ikinci kez ABD...

Uluslararası İlişkiler ve Türk Dış Politikası – Almanak 2024

Almanaklar, internetin yaygın olarak kullanılmaya başladığı yıllara kadar, geçmiş...

AB’nin Ucuz İş Gücü Talebi, Ukrayna’nın Yeniden İnşasını Tehlikeye Atıyor

Bu yazı, uluslararası ilişkiler analisti Andrew Korybko tarafından 9...