Uluslararası Gündem – Haftalık Bülten: 1 – 7 Ocak

Uluslararası Gündem

ABD YAPIMI DİZİYE UKRAYNA’DAN TEPKİ

The Guardian

Eski Ukrayna Kültür Bakanı ve gazeteci Oleksandr Tkachenko, ABD yapımı Emily In Paris dizisindeki “Petra karakterinin aşağılayıcı karikatürü” hakkında Netflix’e şikâyette bulundu. Tkachenko, Telegram paylaşımında “Ukraynalı bir kadının kabul edilemez bir karikatür görüntüsü var. Bu bir hakarettir. Ukraynalılar yurt dışında böyle mi görülüyor?” ifadelerini kullandı.

Ukrayna medyası; sınır dışı edilmekten korkan, Emily ile alışveriş çılgınlığı yaparken hırsızlık yapan ve kötü bir moda anlayışına sahip olan aktör Daria Panchenko’nun canlandırdığı Petra’nın tasvirinden şikayetçi olmak için Ukraynalı bir bakanın yayın devi Netflix’e yazılı metin gönderdiğini doğruladı. 

The Guardian da yaptığı incelemede diziyi “şaşırtıcı derecede sağır” olarak niteledi. Diziyi farklı tarzları Amerika’ya uyarlamaya çalışmak ve klişeyle suçladı.

Kaynak: The Guardian

Özden BULUTBEYAZ

 

ABD’DE UÇUŞLAR ASKIYA ALINDI

BBC

ABD’deki uçuşların iptali Covid-19 salgını ve kötü hava koşullarının sert vurduğu Noel sezonunda da zirveye ulaştı. Hava trafik sitesi FlightAware‘in bildirdiğine göre ABD’de Cumartesi günü yaklaşık 4.400 uçuşun 2.500’den fazlası iptal edildi.

Havayolu şirketi United Airlines yaptığı açıklamada “Bugünün iptalleri, Omicron varyantından ve havayla ilgili sorunlardan kaynaklanıyor. Kötü hava koşulları beklentisiyle uçuşları önceden iptal ettik. Yolcuların yeniden rezervasyon yapmaları veya başka planlar yapmaları için zaman vermek adına  yolcularla erken iletişime geçtik.” dedi.

24 Aralık’tan bu yana ABD’de 12.000’den fazla uçuş iptal edildi. Havayolları, personel eksikliğini gidermek için mürettebata ekstra ödeme yapmaya çalışıyor. Ancak sendikalar, işçilerin Covid-19’a yakalanmaktan ve yolcularla ilgilenmek zorunda kalmaktan korktuğunu söylüyor. 

Kaynak: BBC

Özden BULUTBEYAZ

 

KUZEY KORE LİDERİ KİM JONG-UN: 2022’DE ÖNCELİK EKONOMİ OLACAK

Reuters

Covid-19 salgını sebebiyle geçen yıl sınırlarını kapatan ve gıda kıtlığı ile karşı karşıya kalan Kuzey Kore’de gerginlik hakim. İktidarda 10 yılını tamamlayan Kim, Kore İşçi Partisi 8. Merkez Komitesi’nin Pazartesi günü başlayan 4. Genel Kurul Toplantısı sonunda konuşma yaptı. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ülkede büyük çapta bir yaşam mücadelesi olduğunu söyledi. Ulusal önceliğin ise ekonomi olması gerektiğini vurguladı.

ABD ve Güney Kore’ye değinmekten kaçınan Kim, kalkınmanın artması gerektiğini ve insanların yaşam standartlarının geliştirilmesi gerektiğini ifade etti. Resmi Kore Merkez Haber Ajansı, Kim’in 2021’deki pandemi şartlarının “zor durum” kategorisine girdiğini kabul ettiğini belirtti. Ajans insanlar için gıda, giyim ve barınma sorununu çözmede mantıklı ilerlemeler sağlamak adına gerekli tedbirlerin alınması gerektiğine değindi.

Kaynak: BBC

İrem Damla MİRZA

 

HİNDU TAPINAĞINDAKİ İZDİHAMDA 12 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Hindistan’da dini bayram ve tapınak ziyaretlerinde sıkça yaşanan izdiham olaylarına bir yenisi eklendi. Hindistan’ın egemenliğindeki Cammu Keşmir isimli bölgedeki bir Hindu tapınağındaki kalabalıkta 12 kişi hayatını kaybetti.

Hürriyet

Binlerce Hindu, ibadetlerini gerçekleştirmek için Cammu şehri yakınlarında bulunan Katra’daki Mata Vaishnav Devi tapınağına gitti. Çevredekilerin ifadelerine göre tapınağın giriş ve çıkış kapısında izdiham yaşandı.

Olayda 13 kişi yaralanırken 12 kişi hayatını kaybetti. Yetkili birimler izdihama ilişkin soruşturma başlattı. Hindistan Başbakanı Narendra Modi de Twitter hesabından paylaştığı mesajında olay ile ilgili üzüntü içinde olduğunu belirtti.

2011 yılında da Kerala eyaletinde dini bayram kutlama sırasında 100’den fazla kişi hayatını kaybetmişti. 2013’te ise Madhya Pradeş eyaletinde bir Hindu festivalinde yaşanan izdihamda 115 kişi yaşamını yitirmişti. 

Kaynak: Euronews

İrem Damla MİRZA

Uluslararası Gündem – Uluslararası Gündem – Uluslararası Gündem

 

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...