TÜSİAD Çin Temsilcisi Iraz Turhan İle Söyleşi

Yer: TÜSİAD Pekin Ofisi

Uğur Bakıcı: TÜSİAD Pekin temsilciliği ne zaman faaliyete başladı?

Iraz Turhan: TÜSİAD Pekin Ofisimiz 26 Kasım 2007 tarihinde açılmıştır.

Uğur Bakıcı: TÜSİAD Pekin olarak yaptığınız çalışmalardan bahsedebilir misiniz?

Iraz Turhan: Ofisimizin başlıca faaliyetleri, Çin ve Türkiye arasındaki ticareti, yatırım ilişkilerini ve işbirliğini teşvik etmek, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerdeki sorunları Türk ve Çin hükümetlerine aktarmak, iş – ticaret ve yatırım konularında görüş alışverişi yapmak amacıyla iş ve politika dünyasının yöneticileriyle ilişki kurulmasına yardımcı olmak, lobi faaliyetlerinde bulunmak, üye şirketlerimiz için Çin’de bir iş merkezi görevi üstlenmek. TÜSİAD üyelerinin Çin’de ihracat, yatırım ve ortaklık ilişkilerine yardımcı olmak ve Çinli muhataplarını Türk ekonomisi hakkında bilgilendirici  güven yaratıcı bir rol oynamak. Türk ekonomisindeki Çinli yatırımcıları Türkiye’de yatırım yapmaya çekebilecek dinamik alanları hakkında ve Avrupa ve Ortadoğu komşularımızla iş faaliyetlerinde bulunabilecekleri konusunda Çinli muhataplara aydınlatıcı bilgiler vermek, Çin hükümeti, Çinli iş çevresi, Çin medyası, siyasi yetkililer ve kültürel çevreleri, düşünce kuruluşları, ticaret odaları, Çin’de bulunan AB ülkelerinin büyükelçilikleri, AB iş çevresi ile ilişkiler kurarak TÜSİAD’ın ve Türk iş dünyasının Çin’de daha iyi tanınmasını sağlamaktır. Yılda bir ya da iki kez gerek Çin’in çeşitli bölge ve eyaletlerinde gerekse de Türkiye’de sektörel ve yatırım ortamını tanıtan seminerler, forumlar ve B2B faaliyetleri düzenlemekteyiz.

 Uğur Bakıcı: Temsilciğin masa şeklinde açılamasının nedeni nedir? /Avrupa Birliği Çin Ticaret Odası ile yapılan anlaşmanın getirmiş olduğu avantajlar nelerdir?

Iraz Turhan: AB Ticaret Odası Avrupa’nın Çin’deki öncül kuruluşlarından biridir. Yaklaşık 30 farklı çalışma grubu ile Çin ile iş yapan şirketlerinin Çin’de iş yapma konusunda karşılaştıkları sorunlar için gerek Çin hükümeti ile gerekse de AB üye ülkelerinin hükümetleri ile lobi faaliyetleri düzenlemektedir. TÜSİAD Pekin Ofisimizin AB Ticaret Odası’nın bünyesinde faaliyet göstermesi Çinli muhataplarımıza Türkiye’nin Avrupa standartlarında iş yapan bir ülke olduğunu anlatmanın en etkin yolu olmuştur.  Bu bağlamda hem Çinli iş ve politik çevrelere Türkiye bir Avrupa ülkesidir imajı verilmektedir. Çinlilerin Türkiye-AB ilişkilerini anlamasına yardımcı olmaktadır.

Iraz Turhan: TÜSİAD Pekin Ofisi “Turkey: Is the nearest European country to China” temasından yola çıkarak Türk ekonomisi ve AB ile olan ilişkilerini Çinli çevrelere tanıtmaktadır.

Uğur Bakıcı: TÜGİAD Başkanı Sayın Lütfü Küçük ’ün Şanghay ofisinin açılışındaki konuşmasında; Çin’e sayısız ticaret heyeti düzenlendiğini ancak henüz dönüş yolundaki uçakta birçok dosyanın kapandığını söylemişti. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Iraz Turhan: Çin, son yıllarda da gerek sanayi sisteminde gerekse de yatırım ortamında pekçok gelişim gösterdi. Çin Türkiye için yeni keşfedilen biraz da geç kalınmak üzere olan bir market bence. İş adamlarımız mesafeleri göz önünde bulundurarak Çin’e sanırım uzak duruyorlar. Avrupalı KOBİ’ler Çin’de yoğun bir şekilde yatırım projeleri gerçekleştiriyorlar. Çin pek çok fırsatları içeriyor. Sanırım iş adamlarımıza Çin’i daha iyi anlamaları için daha çok bilgi aktarımı gerekiyor. Bunun için de TÜSİAD gibi kurumların varlığı Çin’de çok önem taşımakta. Kuruluşumuzdan bu yana Çin’de yatırım yapan şirketlere ilk elden bilgiler veriyoruz ve en önemlisi de Çin hükümeti ile lobi yapmalarına yardımcı oluyoruz. Aynı zamanda Büyükelçi Murat Esenli ve ekibi de Çin’de son yıllarda pekçok başarılı işler yaptılar ve Türkiye’nin etkinliğini arttırdılar. Türk işadamlarının Çin’e girmeleri için gereken sağlıklı politik ortamın yaratılması için önemli çalışmalar gerçekleştirdiler. Tüm bu çabalar sayesinde sanırım yavaş yavaş Türkiye’de Çin Seddi’den öteye geçmeye başlıyoruz.

Uğur Bakıcı: Çin’e gelen özel sektör temsilcileri en çok hangi alanda işbirliği yapıyorlar ve hangi bölgelerde daha çok yoğunlaşıyorlar?

Iraz Turhan: Genellikle outsorcing amaçlı ve Çin’e ürün tedarik etmek için Çin’i ziyaret eden iş adamlarımız var. Genellikle elektronik, makine, hammadde, kimyasallar, maden, metal gibi alanlarda faaliyet gösteriyorlar.  Shanghai, Zhejiang, Shenzhen, Guangzhou, Shangdong gibi kıyı bölgelerini ziyaret ediyorlar.

Uğur Bakıcı: Türkiye’den Çin’e gelen yatırımcılarınız için tavsiyeleriniz nelerdir?. Çine gelmek isteyen Türk firmalarına önerileriniz nelerdir?

Iraz Turhan: Çin’e bir uçak bileti almak ve bir kez ziyaret etmek yeterli olmayacaktır. Çin’i yapısını, iş etiğini anlamak için birkaç kez ziyarette edilmeli ve gerek Çinli yerel hükümet yetkilileri ile gerekse de Çinli iş çevreleriyle birçok kez görüşmeler yapılmalıdır, yatırım düşünülen alanın/sektörün Çin’deki yapısı iyi araştırılmalıdır. İlk ziyaret sonrası “initial action plan” hazırlanmalı, görüşmeler değerlendirilmeli ve fizibilite çalışmasının temelleri atılmalıdır. Joint Venture yapılacak ise, partner şirket çok iyi araştırılmalıdır. Çin’de fikri mülkiyet hakları halen yabancı şirketlerin mağdur bırakıldığı bir konudur. Bir ürün/teknoloji getirilecekse patent, trademark konularında yapılabilecekler araştırılmalı, ürünün Çince adı kayıt ettirilmelidir. Bu konuda uzman kişiler dinlenmelidir.

Uğur Bakıcı: Tüsiad Pekin Çin’deki hangi kurum ve kuruluşlara üye ve kimlerle ortak çalışmaları var?

Iraz Turhan: Muadil kuruluşlarımız olan Çin Uluslararası Ticareti Destekleme Konseyi (CCPIT) ve Çin Sanayi ve Ticaret Federasyonu (ACFIC) ile 2007 yılında sırasıyla “Memorandum of Understanding” ve “Protocol for Sino-Turkey Cooperation Forum” imzaladık. Bu kurumların Pekin ana merkezleri ve diğer bölge ve eyaletlerindeki ofisleri ile yakın ilişkiler içerisindeyiz. Her yıl en az 5 bölgeden TÜSİAD’a heyet göndermekteyiz. Aynı zamanda, Çin Ticaret Bakanlığı, Sanayi Bakanlığı, düşünce kuruluşları, medya, Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu ve Yerel Ticaret Odaları ile de lobi faaliyetleri ve toplantılar gerçekleştirmekteyiz.

Uğur Bakıcı: 28 Ekim’de Şanghay’da düzenlenen “Çin’e en yakın Avrupa Ülkesi Türkiye” konulu forumun amacı ne idi? Size göre amacına ulaşabildi mi? En önemli sonuçlar neler oldu?

Iraz Turhan: Bu yıl Çin’e otomotiv ve makine sektörümüzü tanıtmak için Türkiye’den TAYSAD-Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği ve MİB-Makina İmalatçıları Birliği gibi iki önemli organizasyonu davet ettik. Çin makine ve otomotiv alanında son yıllarda büyük atılımlar gösterdi. Türkiye’de gerek otomotiv sanayiinde gerekse de makine sektöründe dünyada önde gelen ülkelerden biri. Bu nedenle Çinli dostlarımıza Türkiye’nin bu iki güçlü sektörünü tanıtarak iki ülkenin bu alanda işbirliği potansiyellerini keşfetmelerine yardımcı olmayı amaçladık. Sırasıyla Chongqing ve Shanghai’da seminerler düzenledik. Etkinliklerimize ilgi çoktu. Türkiye’den heyetimize katılan iş adamlarımız burada pek çok işbirliği imkânı buldular, hatta birkaçı somut yatırım ve işbirliği görüşmelerine başladılar, sonrasında Çin’i ziyaret ederek buradaki Çinli şirket ve yerel hükümet yetkilileri ile tekrardan görüşme fırsatı buldular. Bu tarz etkinlikler iki ülkeni birbirini daha iyi tanıması için bir anahtar, TÜSİAD olarak biz bu seferki ziyaretlerimizde anahtarı doğru yöne çevirip kapıları açtık diye düşünüyorum.

 

{jcomments on} 

Uğur BAKICI

Fudan Üniversitesi

Çin Politikası ve Diplomasi

Yüksek Lisans Öğrencisi

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Srebrenitsa Soykırımı Mahkumu Radislav Krstic’in Mektubu

Srebrenitsa’da soykırımın desteklenmesi ve yardım edilmesi suçundan Lahey’de 35...

Trump’ın Ukrayna’da Batı/NATO Barış Gücü Planına Yönelik 10 Engel

Andrew Korybko 10 Obstacles To Trump’s Reported Plan For Western/NATO...

Türkiye-AB İlişkilerinde Kırılma Noktası: AK Parti Döneminde Yaşanan Gelişmeler ve Güncel Durum

Dr. Aziz Armutlu Giriş: Türkiye AB İliskileri Türkiye ile Avrupa Birliği...

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...