Türkiye’nin İlk Sanal Meclisi!

İnsanlar düşünce ve fikirlerini sosyal ağlar aracılığı ile iletirken internet ve dijital dünya ortaya her geçen gün bir yenisini çıkartıyor ve farklı farklı konseptler sunuyor. Democratus da bunlardan en yenisi. İnsanların sosyal ağların karmaşık tartışma ortamlarından sıyrılarak görüşlerini iletebilecekleri bir meclis. Hem de sanal bir milletvekili olarak.

Nedir Democratus?

Democratus, Türkiye’nin online meclisinde isteyen herkesin sanal milletvekili olarak düşüncesini paylaştığı sosyal bir ağdır. Gündeme dair bir fikri olan, düşünen, araştıran ve yaşadığı çevreye duyarsız kalamayan kişilerin bir araya geldiği ve ülke gündemini tartıştığı sanal bir platformdur.  Kamuoyunun ne düşündüğünü ortaya koymak isteyen ve her kesimden sayısız insanla, belli bir konuda tartışılabileceği çok aktif bir platform olarak varlığını sürdüren Democratus Aralık 2011 yılında Murat Aydemir ve Caner Türkmen tarafından kurulmuştur.

Daha çok fikrini söylemek isteyen ve bu fikirleri merak edenler arasında bir köprü olmayı planlayan Democratus, güç sahiplerinden ziyade toplumun yanında olmayı prensip olarak kabul etmektedir.

Milletvekili Olmak İçin..

Democratus kullanıcıları 200 karakter kısıtlamalı ‘ses’ denilen paylaşımlarda bulunarak gündemi değerlendirebiliyorlar.

Ana sayfada yer alan ‘’meclis’’ penceresinden günlük yenilenen 7 referandum maddesini oylayarak ülke gündemini şekillendiriyorlar.

Kullanıcılar, her hafta yapılan vekil seçimlerinde fikirlerini beğendikleri on kullanıcıya vekil oyu verebiliyorlar. Bu olayların haricinde kullanıcıların sitede yaptıkları her aktivite bir katma değerle ‘’haftalık kullanıcı puanı’’na dönüşerek tüm üyelerin dahil olduğu bir sıralama oluşturuyorlar.

Her hafta Cuma günü yapılan genel seçimlerde en yüksek puana sahip olan 50 aday mazbatasını alarak Democratus Meclisi’nde görev başı yapıyor. Bu sayede sitede her hafta seçilen vekiller, 7 gün süresince gündem tasarısı girerek site kullanıcılarına günlük referandum sunma hakkına sahip oluyor.

Democratus kullanıcılarının gündemlere verdiği oylar da sosyolojik veri olarak incelenebiliyor ve topluma genellenebilir bir örneklem olacak nitelikte depolanıyor.

İlgilendiği konuları ve kurumları takip etmek, onların yönetimine dahil olmak isteyenler için #gündem sayfalarını hazırlayan Democratus’ta, bu sayfalar aracılığıyla ilgilenilen kurum ve konuların #link’lerini takibe alarak, bu #linklerin bağlı olduğu sayfalarda ilgili konu ve kurumun gündemini sayfa takipçileri tarafından belirleniyor.

Karar verici mekanizmaların yani siyasetçilerin, oy verenlerle ilişkisine yeni bir boyut getirmeyi hedefleyen Democratus, kamuoyunun nabzını her gün yansıtmayı ve bu sayede liderlerin toplumun düşüncelerine ulaşımını kolaylaştırmayı planlıyor. Türkiye’den sonra rotasını önce Ortadoğu’ya ardından Kuzey Amerika’ya Çevirmeyi planlayan Democratus, Silikon Vadisi’ndeki yatırımcısının da desteğiyle Amerika’da eyalet bazlı online meclis sistemleri oluşturmayı düşünüyor.

Her gün sokakta, üniversitelerde, işyerinde, hatta otobüste aklımızdan geçen ve tartıştığımız konular, artık belli bir başlık, zaman dilimi ve temsilciler sayesinde dijital ortamda yer buluyor. Yeni nesil sosyal ağlardan biri olan Democratus, isteyen herkesin sanal milletvekili olarak düşüncesini öne çıkarabileceği ve her kesimden sayısız insanla belli bir konuda tartışabileceği çok aktif bir platform.

İnternetin sunduğu imkânlarla herkesin, ülke yönetimine ve sosyal hayata anında hakim olacağı özel bir demokratik ağ veya online bir meclis kurmak! 

(Ayrıntılı bilgi için: www.democratus.com )

Sosyal Medyada Paylaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tarih:

Beğenebileceğinizi Düşündük
Yazılar

Yapay Zeka Diplomasisi: AI Diplomasisinin Yükselen Çağı

The Emerging Age of AI Diplomacy To compete with China,...

Kolektif Kimlik Bağlamında Sosyal Bütünleşme: Gezi Parkı Olaylarından Bir Perspektif

Fazilet Bektaş Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Bu çalışma, uluslararası alan...

Teknolojinin İpek Yolu: Otoriterleşme ve Çin’den Dünyaya Uzanan Dijital Otoriteryanizm

Nazlı Derin Yolcu Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Özet Dünyada geçmişten günümüze...

Arap Baharı ve Demokratikleşme: Tunus ve Mısır’da Sivil Toplumun Karşılaştırmalı Rolü

Ayça Özalp  Sivil Toplum Çalışmaları o-Staj Programı Giriş Demokratikleşme ve sivil toplum...